REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odstranjena oznaka tajnosti: Pentagon objavil posnetke bližnjih srečanj kitajskih in ameriških bojnih letal (VIDEO)

Odstranjena oznaka tajnosti: Pentagon objavil posnetke bližnjih srečanj kitajskih in ameriških bojnih letal (VIDEO)Bližnje srečanje kitajskega in ameriškega letala. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ministrstvo za obrambo Združenih držav je objavilo zbirko umaknjenih fotografij in videoposnetkov, ki prikazujejo 15 nedavnih incidentov domnevno tveganega vedenja kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA) proti ameriškim letalom, ki, kot navaja Pentagon, naj bi zakonito delovala v mednarodnem zračnem prostoru v regijah tako Vzhodnokitajskega kot Južnokitajskega morja.

Pred pričakovano objavo poročila o vojaškem in varnostnem razvoju za leto 2023, ki ga je predstavil Kongres – t. i. »Poročilo o vojaški moči Kitajske (CMPR)«, slike in videoposnetki, ki jih je objavilo ministrstvo ZDA, kažejo vse večji trend tveganega operativnega vedenja PLA od jeseni 2021, poroča Pentagon.

Obrambni minister Lloyd Austin in drugi ameriški vojaški uradniki so pred tem izrazili zaskrbljenost zaradi takšnega vedenja kitajskih sil in to posredovali kitajskim uradnikom, je dodal Pentagon.

»Fotografije in videoposnetki, s katerih je bila umaknjena tajnost, so bili posneti med zakonitimi ameriškimi zračnimi operacijami, ko so se operaterji PLA ukvarjali s prisilnimi in tveganimi dejavnostmi, vključno z nepremišljenimi manevri, približevanjem pri visokih hitrostih v zraku, izpuščanjem predmetov in projektilov, kot so rakete, in drugim nevarnim vedenjem,« navaja Pentagon.

»ZDA že desetletja letijo, plujejo in delujejo v regiji – varno, odgovorno in v skladu z mednarodnim pravom,« trdijo Američani.

Zavezniki in partnerji pozdravljajo prisotnost ZDA v Indo-Pacifiku, saj pospešuje skupno regionalno vizijo miru in varnosti, je dodal Washington.

»Ta skupna vizija predstavlja spoštovanje suverenosti; spoštovanje mednarodnega prava; vero v preglednost in odprtost; svobodo trgovine in plovbe; enake pravice za vse države; in reševanje sporov z mirnim dialogom – ne s prisilo ali osvajanjem. Nasprotno pa prisilno in tvegano vedenje PLA je bilo namenjeno ustrahovanju in v smeri prisile članov mednarodne skupnosti, da se odpovejo svojim pravicam po mednarodnem pravu,« zaključuje Pentagon.

Na Kitajskem pa ne vse to gledajo povsem drugače.

Medtem ko se krize v drugih regijah še niso umirile, je ameriška vojska zaposlena s širjenjem novih krogov strahu in ustvarjanjem novih kriz v soseščini Kitajske pod krinko »kitajske grožnje«, ocenjuje Global Times.

Global Times: Pentagonova objava fotografij in videoposnetkov prestrezanja PLA samo kaže, kako nepremišljeno so ZDA posegle v nacionalno varnost in suverenost Kitajske.

»Ker ima Pentagon tako rad številke, si poglejmo tole: kitajsko tehnološko in obveščevalno podjetje je februarja za Global Times povedalo, da je leta 2022 ameriška vojska več kot 600-krat izvedla izvidniške operacije od blizu v Južnokitajskem morju, z uporabo vohunskih letal. To ne vključuje števila incidentov v Vzhodnokitajskem in Rumenem morju, ki sta prav tako žrtvi nenehnega nadlegovanja ameriških vojaških letal in plovil. Že na prvi pogled je jasno, kdo dejansko grozi in izvaja nevarno vedenje v soseščini Kitajske.

Pravzaprav Pentagonova objava fotografij in videoposnetkov prestrezanja PLA samo kaže, kako nepremišljeno so ZDA posegle v nacionalno varnost in suverenost Kitajske.

Strmo povečanje števila prestrezanj vojaških letal ZDA s strani PLA poudarja dejstvo, da so ZDA okrepile svoje grožnje proti Kitajski v okviru indo-pacifiške strategije. Jasno je, da ZDA povzročajo težave kitajski nacionalni varnosti in zato povsem upravičeno ščitimo lastne interese.

Ob naraščajočem nadlegovanju ameriških vojaških letal in plovil je prestrezanje PLA razumno in potrebno. Je tudi profesionalno in natančno, saj kitajska vojska sprejme strategijo tesnega nadzora in močnega odbijanja, samo da bi se z njimi soočila zelo od blizu in brez streljanja.

Namen tega je povečati tveganje ameriških vojaških operacij v soseščini Kitajske, povečati stroške za ZDA, da sledijo svoji strategiji zadrževanja Kitajske, in zmanjšati njihovo zaupanje«, je zapisal Global Times.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek