REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odgovor na vedno širši spekter groženj iz zraka: Novi aduti ruske vojske - »Jenisej« in »Valdaj«

Odgovor na vedno širši spekter groženj iz zraka: Novi aduti ruske vojske - »Jenisej« in »Valdaj«Večina značilnosti novih sistemov ostaja skrivnost, vendar pa je po nekaterih ruskih virih »Jenisej« razvit kot sestavni del kompleksa S-500, medtem ko se bo »Valdaj« uporabljal za odkrivanje in boj proti brezpilotnim zrakoplovom. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Minister za obrambo Ruske federacije Sergej Šojgu je 6. marca obiskal tovarno enega največjih podjetij ruske obrambne industrije - Almaz-Antey Corporation, ki se ukvarja s proizvodnjo sistemov zračne obrambe, radarjev, raket, streliva in druge vojaške opreme.

Med obiskom je generalni direktor raziskovalno-proizvodnega združenja »Almaz« Genadij Benderski ruskega obrambnega ministra obvestil, da je proizvodnja naročenih sistemov za identifikacijo ciljev Jenisej in sistema za boj proti brezpilotnim letalom Valdaj - končana.

Večina značilnosti novih sistemov je tajnih, vendar pa nekateri ruski viri poudarjajo, da je bil »Jenisej« razvit kot dodatna komponenta kompleksa S-500, a tudi, da bi lahko povečal zmogljivosti S-400, medtem ko bo »Valdaj« služil za odkrivanje in boj proti brezpilotnim letalom.

Po navedbah ruskih virov bo »Jenisej« služil kot večnamenski radar za odkrivanje in sledenje ciljev z aerodinamično in balistično trajektorijo in to na razdalji do 600 km, kar ustreza deklarativnim značilnostim S-500, in na višinah do 100 km.

Zahvaljujoč velikemu dosegu se bo »Jenisej« uporabljal tudi kot sredstvo zgodnjega opozarjanja na potencialne grožnje, kar bo ruski vojski omogočilo dovolj časa za pripravo in odziv. Gre torej za zadnjo besedo tehnike, ki bo zagotovo del večplastne mreže sil proti zračne obrambe Ruske federacije.

Sistem deluje tako, da oddaja radijske valove, ki se odbijajo od potencialnih tarč v zraku in pošiljajo povratne signale v enoto za obdelavo podatkov, ki nato izračuna njihovo lokacijo, hitrost in smer potovanja.

Na podlagi povratnega signala lahko »Jenisej« določi, za kakšno vrsto tarče gre, po prepoznavi pa sledi gibanju ter posodabljanje podatkov, povezanih z njegovo lokacijo in smerjo v realnem času.

Komandno-kontrolna postaja na podlagi prejetih podatkov določi, kako se bo odzvala na grožnjo in seveda vse podatke posreduje drugim komponentam znotraj iste baterije določenega kompleksa zračne obrambe (kot je S-400 ali S-500), da bi odpravili grožnjo.

Poleg tega obstajajo zaenkrat nepotrjene trditve, da lahko »Jenisej« sledi izstreljenim raketam zemlja-zrak in ugotavlja, ali je prišlo do natančnega zadetka, kot tudi, da lahko odkrije hiperzvočne cilje.

Vir: Posnetek zaslona, Yandex

Natančno razlikovanje različnih vrst ciljev zagotavlja vgradnja radarja, ki deluje v dveh frekvenčnih območjih in ima možnost prepoznavanja vab.

Prav tako lahko »Jenisej« deluje tudi v pasivnem načinu, v tem primeru služi le za opazovanje zračnega prostora in kot naprava za prenos podatkov večnamenskim in ciljnim radarjem S-400 ali S-500.

Kot je že znano, je S-400 sistem protizračne obrambe, ki je sposoben uničiti različne zračne grožnje na razdaljah do 400 km, in v tem smislu bi bil »Jenisej« za S-400 zelo pomemben, zahvaljujoč svojim napravam za odkrivanje ciljev in razvrščanje, kateri vrsti pripadajo.

Integracija »Jeniseja« v baterijo ali večjo formacijo kompleksa S-400 bi posadkam protizračne obrambe omogočila lažje razlikovanje med prijateljskimi in sovražnimi letali, kar bi zmanjšalo tveganje »prijateljskega ognja«.

Prav tako bi novi sistem olajšal razvrščanje odkritih tarč glede na njihovo stopnjo ogroženosti, s čimer bi se zagotovila nevtralizacija najnevarnejših in tudi prepuščanje manjših tarč drugim, enostavnejšim sistemom.

Vse to bo pripomoglo k učinkovitosti, to je k povečanju stopnje uspešnih zadetkov in s tem k zmanjšanju stroškov, saj bo za sestrelitev tarč potrebno manjše število izstreljenih raket.

Poleg tega obstajajo informacije, da se lahko »Jenisej« prilagaja novim grožnjam s pomočjo t. i. »strojnega učenja«, kar pomeni, da se lahko sistem uči iz vsake bojne izkušnje in s tem sčasoma izboljša svojo zmogljivost.

Jenisej. Vir: Posnetek zaslona, Yandex

Po drugi strani pa je po navedbah ruskih virov »Valdaj« zasnovan kot sistem za odkrivanje, sledenje in boj proti ciljem z izjemno nizkim radarskim odbojem.

Njegov radar naj bi bil sposoben jasno razlikovati majhne drone od drugih ciljev v zraku, kar je nujno za učinkovit boj in nevtralizacijo brezpilotnih letalnikov.

Glede na dostopne fotografije je videti, da bo »Valdaj« nameščen na triosno vozilo s kontejnersko kabino, ki bo vsebovala vse ključne module - radar, optoelektronsko enoto, nadzorno postajo, napravo za zaznavanje radijskih signalov in oddajnikov, kot tudi sredstvo za motenje in protiukrepe.

Valdaj. Vir: Posnetek zaslona, Yandex

Poleg tega bo postaja opremljena s komunikacijskimi napravami, napajalnikom za električno energijo, in pd. Poleg upravljanja iz kabine na vozilu bodo posadki na voljo tudi naprave za daljinsko upravljanje.

Vir: Posnetek zaslona, Yandex

Radar sistema deluje v pasu »H« in lahko skenira prostor v območju 360 stopinj po azimutu, to je od 0 do 30 stopinj po elevaciji, medtem ko je najmanjši doseg zaznavanja ciljev 300 m. Radar deluje v tandemu z napravo za zaznavanje radijskih signalov, ki zagotavlja natančno zaznavanje lokacije dronov in njihovih operaterjev na podlagi njihovih komunikacijskih in nadzornih kanalov.

Na podlagi podatkov, pridobljenih iz teh dveh modulov, se toplotna kamera optoelektronske enote usmeri proti tarči in ji sledi zaradi ocene učinkovitosti morebitnih protiukrepov. Motilni modul v »Valdaju« lahko blokira navigacijo označenega plovila in krmilne signale, ki prihajajo od operaterja, obstaja pa možnost, da je ruski sistem opremljen tudi s protiukrepi za fizični boj, t. i. raketami za prestrezanje dronov.

Izdelava in uvedba opisanih sistemov v operativno uporabo je odgovor na vedno večji obseg zračnih nevarnosti, s katerimi se soočajo posadke protizračne obrambe, in ni dvoma, da bodo modifikacije na »Jeniseju« in »Valdaju« (če še niso) prilagojene na podlagi izkušenj, pridobljenih v posebni vojaški operaciji (SVO).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek