REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marsovske pokrajine: saharski pesek nenavadno zgodaj zajel Evropo in Alpe, vse do Slovenije

Marsovske pokrajine: saharski pesek nenavadno zgodaj zajel Evropo in Alpe, vse do SlovenijePesek iz puščave Sahara nas je tokrat obiskal nekoliko prej. Vir: Twitter

Velik del Evrope se je znova našel pod oblakom peska iz severne Afrike, natančneje – iz Sahare.

To ni sicer nič nenavadnega in se dogaja pogosto spomladi, vendar se je tokrat oblak pojavil kakšna dva meseca prej (lani se je na primer šele marca) in tako so nastali nenavadni prizori zasnežene, bele pokrajine prekrite z rdečkastim peskom in rdeče-oranžnega neba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by François Blouin (@f.blouin)

Nekateri so ocenili te prizore za »nadrealne« in kakor »z Marsa«.

Posnetki iz Francije kažejo zasneženo pokrajino in nebo, kjer lebdi pesek, ki ga nosi veter, imenovan Jugo ali po italijansko scirocco.

Vse to kaže, da se z vremenom res nekaj dogaja, kajti takšni prizor so bili dolga leta običajni šele aprila, poroča Le Parisiene.

Največ peska je za seboj veter pustil v južni in jugovzhodni Franciji, del pa ga je zaneslo tudi bolj proti vzhodu čez Balkan in vse do Slovenije, kjer pa smo ta pojav čutili v manjši meri.

Delite članek