REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Končno: Zdaj je jasno, kako je Vladimir Putin prišel do dveh milijard dolarjev vredne dediščine!

Končno: Zdaj je jasno, kako je Vladimir Putin prišel do dveh milijard dolarjev vredne dediščine!Nekateri že govorijo, da so umetnine replike, drugi pa se sprašujejo, kaj bo z njimi naredil Vladimir Putin. Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodni mediji že leta špekulirajo, da naj bi imel ruski predsednik Vladimir Putin najmanj dve milijardi dolarjev vredno premoženje.

Vendar doslej za to ni bilo še nobenega prepričljivega dokaza.

Sedaj pa so o tem pričeli poročati – sami ruski mediji.

Pred samo 4 dnevi je namreč ruska umetniška scena izgubila del sebe, ko je ministrstvo za kulturo Ruske federacije poročalo o smrti mecenke in pisateljice Nine Moleve.

V zbirki, ki sta jo Nina in Elij pridno zbirala desetletja, so tudi dela Rembrandta, Rubensa, Leonarda da Vincija in mnogih drugih svetovno znanih umetnikov.

Ta gospa, rojena davnega leta 1925, je skupaj z možem Elijem Beljutinom v času svojega življenja zbirala umetnine številnih svetovno znanih slikarjev in kiparjev, ki jih je zdaj, po njeni smrti, podedoval ruski predsednik Vladimir Putin.

V zbirki, ki sta jo Nina in Elij pridno zbirala desetletja, so tudi dela Rembrandta, Rubensa, Leonarda da Vincija in mnogih drugih svetovno znanih umetnikov.

Po besedah ​​te Rusinje so bile umoetnine skrite na podstrešju stanovanja, kjer sta z možem živela 50 let.

Nina je na konci svojo izjemno umetniško zbirko zapustila - predsedniku Rusije.

»Vse sem želel prepustiti Rusiji, a zakon je tak, da moram prepustiti fizični osebi. Zato vse prepuščam predsedniku,« je v intervjuju za ruski medij povedala zbirateljica Nina Moleva, ki je Vladimirju Putinu zapustila več kot 200 umetnin v skupni vrednosti več kot dve milijardi dolarjev.

Po smrti moža, avantgardnega umetnika Elija Beljutina, se je namreč Nina odločila, da v poznih letih ne more sama skrbeti za umetniško zbirko - odgovornost je bila velika, moči pa so jo počasi izdajale.

Potem se je odločila, da celotno zbirko zapusti Rusiji.

Državi, kjer se je rodila, odraščala, preživela najlepša leta svojega življenja in dočakala visoko starost.

Ko pa je sestavljala oporoko, se je izkazalo, da lahko po veljavni zakonodaji dediščino prepusti le fizični osebi.

Ko je sestavljala oporoko, se je izkazalo, da lahko po veljavni zakonodaji dediščino prepusti le fizični osebi. In tako je bila zbirka popolnoma nenačrtovano prepuščena Vladimirju Putinu, ki je bil v času njene smrti predsednik države.

In tako je bila zbirka popolnoma nenačrtovano prepuščena predsedniku Rusije, ki je bil v času njene smrti predsednik države.

Ruski mediji pišejo, da se bo zbirka prenašala na vsakega novega ruskega predsednika.

Ljubezen do umetnosti se je pretakala po Nininih in moževih žilah.

Že od malih nog je bila voditeljica otroških koncertov, medtem ko je bil Elijev dedek Ivan Grinjev, ki je začel zbirati umetnine, zvezda ruskega cesarskega gledališča.

Iz Francije in drugih kulturnih prestolnic je Grinjev prinesel s seboj slike velike vrednosti, ki jih je kasneje podedoval Elij.

Zakonca sta nadaljevala tradicijo in se trudila imeti v svoji zbirki vrhunska umetniška dela znanih slikarjev in kiparjev.

Dela Rembrandta, Rubensa in Leonarda da Vincija predstavljajo le delček impresivne zbirke teh mecenov.

Žal so večinoma ta dela preždela na podstrešju, v zaprašenih vrečah, v katere jih je zapakiral Grinjev, čeprav so bile zaradi svoje vrednosti vedno tarča tatov.

Žal so večinoma ta dela preždela na podstrešju, v zaprašenih vrečah, v katere jih je zapakiral Grinjev, čeprav so bile zaradi svoje vrednosti vedno tarča tatov. Vir: Posnetek zaslona, X

Sredi leta 1968 sta se Nina in Elij odločila, da bosta zbirki povrnila stari sijaj in po 50 letih s podstrešja prinesla umetnine in jih na novo uokvirila.

Zdaj, po smrti Nine Moleve, je ta zbirka, vredna več kot 2 milijardi dolarjev, spet v središču pozornosti.

Nekateri že govorijo, da so umetnine replike, drugi pa se sprašujejo, kaj bo z njimi naredil Vladimir Putin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek