REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmetje pozor, prihaja nov davek - na emisije živali: Prva članica EU že uvaja »davek na kravje prdce«!

Kmetje pozor, prihaja nov davek - na emisije živali: Prva članica EU že uvaja »davek na kravje prdce«!Danska naj bi postala prva država na svetu, ki bo uvedla dajatev na toplogredne pline, ki jih proizvaja živina. Vir: Posnetek zaslona, X

Danska bo kmetom uvedla nov davek na toplogredne pline, ki jih proizvaja njihova živina, je napovedal davčni minister Jeppe Bruus.

Davek na emisije krav, prašičev in ovc bo po besedah ​​ministra uveden z letom 2030.

Davek na emisije krav, prašičev in ovc bo po besedah ​​ministra uveden z letom 2030.

Pričakuje se, da bo novi davek v veliki meri prispeval k cilju države, da do konca desetletja zmanjša emisije toplogrednih plinov za 70 odstotkov glede na raven iz leta 1990 ter na koncu doseže ogljično nevtralnost, je pojasnil Bruus.

»Naredili bomo velik korak bližje temu, da leta 2045 postanemo podnebno nevtralni,« je dejal minister in pohvalil ukrep kot način, da Danska postane »prva država na svetu, ki bo uvedla pravi davek na CO2 v kmetijstvu.«

Živinorejci bodo obdavčeni s 300 kronami (43 dolarjev) na tono ekvivalenta ogljikovega dioksida, ki ga proizvedejo njihove živali.

Vendar bo na začetku veljal 60-odstotni odbitek od te »dohodnine.«

Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrep naj bi najbolj prizadel rejce mleka, glede na to, da povprečna danska krava vsako leto proizvede okoli šest metričnih ton (6,6 tone) ekvivalenta CO2, pri čemer prašiči in ovce izpustijo bistveno manj plinov.

Po ocenah okoljskega programa Združenih narodov živinoreja povzroči približno 32 odstotkov emisij metana, ki nastanejo zaradi človekove dejavnosti.

Po podatkih danske statistike ima država zelo velik sektor živinoreje s trenutno populacijo goveda skoraj 1,5 milijona.

To bi pomenilo več kot 400 milijonov dolarjev letno neto davkov na ogljik.

Novi davek naj bi se še povečal in do leta 2035 dosegel cilj 750 kron na tono.

Po podatkih študij naj bi pridelava mleka močno prispevala k proizvodnji toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek.

Po ocenah okoljskega programa Združenih narodov živinoreja povzroči približno 32 odstotkov emisij metana, ki nastanejo zaradi človekove dejavnosti.

Res pa je, da po tej logiki veliko ogljikovega dioksida povzročijo tudi človeška bitja, ki neprestano dihajo…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek