REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska mornarica preizkusila najmočnejši elektromagnetni top na svetu (VIDEO)

Kitajska mornarica preizkusila najmočnejši elektromagnetni top na svetu (VIDEO)Kitajska raziskovalna skupina že dela na razvoju še močnejše različice tega topa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kitajska mornarica je sporočila, da je preizkusila najmočnejši elektromagnetni top na svetu, ki je sposoben izstreljevati projektile pri visoki hitrosti in z visoko natančnostjo, poroča South China Morning Post (SCMP).

Pri preizkusu, ki je bil prvič predstavljen javnosti, so uporabili elektromagnetni lanser, ki je 124 kilogramov težak izstrelek pospešil do 700 kilometrov na uro v manj kot 0,05 sekunde.

To je najtežji izstrelek, ki je bil uporabljen v poskusu s topom na tuljavo, dodaja SCMP.

Strokovnjaki pravijo, da ta hitrost omogoča, da zadenete cilje na razdalji več kilometrov z veliko natančnostjo.

Kitajska raziskovalna skupina že dela na razvoju še močnejše različice tega topa.

Edini podoben konkurenčen primer podobnega elektromagnetnega minometa je bil preizkus 120-milimeterskega izstrelka v Sandia Laboratories v ameriški Nevadi.

Kitajska raziskovalna skupina že dela na razvoju še močnejše različice tega topa.

Naslednji model bo po besedah ​​konstruktorja sposoben izstreliti izstrelek s hitrostjo do 3600 kilometrov na uro. Domet takšnega izstrelka naj bi presegel 100 kilometrov, kar je rekord za to vrsto topniškega orožja.

Za primerjavo, tudi običajna topniška granata potuje s približno 1000 metri na sekundo.

Projektil potuje po cevi oviti z vrsto tuljav, vsaka predstavlja eno stopnjo in ustvari magnetno polje, ki pospeši izstrelek do večje hitrosti, nato se postopek nadaljuje pri naslednji tuljavi. Izstrelek tako hitro potuje proti ustju cevi z vse večjo hitrostjo brez stika s cevjo, kar​​ omogoča hitro, večkratno streljanje brez obrabe komponent.

Iz več razlogov lahko topovi na tuljavo spremenijo vojskovanje z omogočanjem hitrejših, natančnejših in uničujočih napadov na sovražne cilje.

Poleg tega bi jih lahko uporabili za izstrelitev raket ali pošiljanje satelitov v vesolje.

Tehnologija načeloma ni nova, ZDA so v nacionalnem laboratoriju Sandia izdelale 120-milimetrski tester streliva z elektromagnetno tuljavo, ki lahko izstreli 18-kilogramski izstrelek.

Kitajska ekipa, ki jo vodi profesor Guan Xiaocun z Mornariške univerze za inženirstvo, poudarja prednosti elektromagnetnih topov, kot so večje hitrosti izstrelitve, nižji stroški izstrelitve in krajši čas priprave v primerjavi s tradicionalnim topništvom.

Topovi s tuljavami (vrsta Gaussovih topov) izstreljujejo projektile pri visoki hitrosti tako, da jih pospešujejo z uporabo elektromagnetne in ne kemične energije (kot pri konvencionalnem strelnem orožju).

Če sta bila prej glavna parametra za ocenjevanje orožja njegova moč in domet streljanja, je zdaj v enačbo uvedena še ena spremenljivka - hitrost.

To je še posebej pomembno v razmerah sodobnega vojskovanja, kjer je vsaka sekunda pomembna, izid sovražnosti pa je lahko odvisen od hitrosti reakcije in natančnosti streljanja.

Kitajska že vrsto let vlaga v raziskave in razvoj novih tehnologij. Gaussov top bo verjetno le eden od mnogih primerov hitre tehnološke rasti te države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek