REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ker ljudje ne dvigujejo pogledov z zaslonov mobilnih telefonov, mesta uvajajo »svetleče talne zebre«

Ker ljudje ne dvigujejo pogledov z zaslonov mobilnih telefonov, mesta uvajajo »svetleče talne zebre«Flourescentni prehodi za pešce

V svetu vse bolj prodirajo nove oznake za prehode za pešce – ker ljudje ne dvigujejo pogledov od svojih telefonov.

Namesto običajnih, belih »zeber«, ki jih ponekod spremljajo tudi semaforji, se večja mesta odločajo že za drugačne barvne kombinacije, večinoma za živo zelene ali rdeče svetleče talne oznake, ki ljudem, medtem ko gledajo v zaslone svojih mobilnih telefonov, jasno kažejo, ali je cesta prehodna ali ne.

In to z zelenimi in rdečimi barvami - na tleh.

S to prakso so začeli na primer v Tel Avivu v Izraelu.

Ljudi, kljub kaznim, ne uspejo odvrniti od tega, da ne bi gledali v zaslone mobilnih telefonov sredi prometa.

Odgovorni za promet opozarjajo, da ljudi, kljub kaznim, ne uspejo odvrniti od tega, da ne bi gledali v zaslone mobilnih telefonov sredi prometa.

Tudi v Bodegravenu na Nizozemskem in v Augsburgu v Nemčiji preizkušajo novost.

V mestih Honolulu in Montclair v Kaliforniji so uvedli tudi kazni za ljudi, ki gledajo v telefone, ko hodijo preko ceste. Število nesreč s pešci se je namreč povečalo za 35 odstotkov

Po nekaterih študijah naj bi, prav tako zaradi gledanja v telefone, mladim na lobanjah pričeli zadaj na glavah rasti tudi posebni izrastki oziroma rogovi - vendar ta teorija (še?) ni povsem znanstveno dokazana. 

Delite članek