REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako do manj smeti: desetkrat oprane kirurške maske enako učinkovite kot tiste iz blaga

Kako do manj smeti: desetkrat oprane kirurške maske enako učinkovite kot tiste iz blagaMaska. Vir: Twitter

Novi vladni odloki so razširili uporabo obraznih mask tudi na prostore izven zaprtih prostorov, vse več uporabljenih mask na tleh pa že kaže, da uporaba mask postaja vse večji okoljevarstveni problem.

Ena od študij se je zato lotila tudi vprašanja, ali je mogoče prati in tako ponovno uporabiti tudi »maske za enkratno uporabo« oziroma običajne kirurške maske.

Priporočila Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nalezljivih bolezni (ECDC) poskušajo razjasniti, katere metode pri dezinfekciji mask so pravilne in učinkovite in katere ne.

Raziskava, ki jo je naredil finski tehnični raziskovalni center je pokazala, da je najboljši način za ponovno uporabo mask njihov pranje na 60 stopinjah Celzija.

Maske lahko prestanejo deset pranj in so še vedno tako dobre, kot maske iz blaga.

Ukradene maske 3M
Ukradene maske 3M. Vir: Twitter

Druga možnost je prekuhavanje mask pet minut v vreli vodi.

Maske, oprane na ta način izgubijo nekaj sposobnosti filtriranja najmanjših delcev, zato njihova uporaba v medicinske namene ni priporočljiva.

Raziskovalci so bili kljub temu presenečeni, da so bile tudi po desetkratnem pranju kirurške maske še vedno vsaj tako učinkovite kot maske iz blaga.

Vendar pa se pri razkuževanju mask ne priporoča »peka« mask v pečici, saj mora biti temperatura višja od 100 stopinj Celzija, to pa lahko privede do »zmanjšanja strukturne integritete mask.«

Tudi parni čistilci ne morejo učinkovito uničiti virusov, po drugi strani pa lahko popolnoma uničijo maske, tako da skozi njih skoraj ni mogoče dihati.

Sončna svetloba pri razkuževanju v jeseni v Sloveniji skorajda ne pomaga več, čeprav v Španiji predlagajo, da se maske, če je mogoče »hranijo na suhem sončnem mestu.«

Tudi v mikrovalovko maske ne sodijo, ker imajo kovinske dele.

Delite članek