REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jurišna puška AK-19: »Kalaš« uspešno nabira nove kupce, ker je na voljo tudi v NATO kalibru (FOTO)

Jurišna puška AK-19: »Kalaš« uspešno nabira nove kupce, ker je na voljo tudi v NATO kalibru (FOTO)Izboljšana ergonomija, povečana natančnost in možnost namestitve številnih različnih namerilnih in drugih naprav uvrščajo AK-19 med najnaprednejše puške v svojem razredu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
AK-19 je po svojih tehničnih in taktičnih lastnostih vrhunec razvoja pušk »kalašnikov«, predvsem pa izstopa boljša ergonomija, povečana stopnja natančnosti in možnost uporabe v vseh vremenskih razmerah.

AK-19 (»jurišna puška Kalašnikov«) je najsodobnejša jurišna puška, ki jo je oblikovalo in izdeluje znano rusko podjetje »Kalašnikov« in spada v peto generacijo orožja iz istoimene družine.

Nastala je z nadaljnjim razvojem AK-12, vendar za razliko od svojega predhodnika uporablja strelivo 5,56x45 mm, znano tudi kot 5,56 NATO, namesto sovjetsko/ruskega 5,45x39 mm.

Ta puška je bila skonstruirana leta 2018, javnosti pa je bila prvič predstavljena na mednarodnem vojaško-tehničnem forumu Armada 2020. Zaradi specifičnega kalibra je namenjena predvsem izvozu v države, katerih vojske imajo že desetletja v operativni uporabi orožje iz družine »kalašnikov«, po drugi strani pa v večji meri uporabljajo strelivo NATO standarda.

AK-19 je po svojih tehničnih in taktičnih lastnostih vrhunec razvoja pušk »kalašnikov«, predvsem pa izstopa boljša ergonomija, povečana stopnja natančnosti in možnost uporabe v vseh vremenskih razmerah.

Kot vse puške iz družine »kalašnikov«, tudi AK-19 deluje na principu potiska smodniških plinov, medtem ko je sistem zaklepanja rotacijski zaklop.

Čeprav je po zunanjem videzu podoben predhodnikom, so opazne izboljšave v obliki več sodobnih komponent, ki olajšajo uporabo tega orožja.

Najprej je tu nastavljivo zložljivo kopito iz kakovostne in trpežne plastike, ki se zloži naprej in v levo, vsak strelec pa si ga lahko prilagodi svojim potrebam glede na to, da ima šest položajev za izvlek.

Ergonomski zadnji (pištolni) ročaj je prav tako izdelan iz polimerov in opremljen z vgrajeno zaščito sprožilca.

Znotraj pištolskega ročaja je škatla s priborom za čiščenje orožja, kar je še posebej uporabno, ko je puška izpostavljena težkim podnebnim in geografskim razmeram. Poleg tega je uporaba polimerov v konstrukciji kopita in oprijema rezultirala v manjši teži in večji odpornosti na korozijo.

Vir: Posnetek zaslona, Группа компаний Калашников

Ker je ohranjena klasična zasnova originalnega AK-47, sta plinska komora in valj nameščena nad cevjo, rahlo ukrivljen snemljiv okvir pa je pred ročajem pištole, oziroma varovala sprožilca, medtem ko je mehanizem za izmet praznega okvirja nameščen med njimi.

Ročaj zaklopa, ejektor tulca, zavora in mehanizem za izbiro načina streljanja so nameščeni na desni strani, AK-19 pa lahko strelja z avtomatskim in polavtomatskim ognjem.

Vir: Posnetek zaslona, Группа компаний Калашников

Puška ima dva mehanska merka, sprednji in zadnji dioptrijski merek z možnostjo nastavitve glede na doseg (od 100 do 800 metrov) preko horizontalnega diska.

Nesnemljiv lovilec ognja z režami, posebej zasnovan tako, da se nanj lahko namesti snemljiv dušilec zvoka, če to narekujejo potrebe naloge, je nameščen na vrhu cevi.

Vir: Posnetek zaslona, Группа компаний Калашников

Dolžina cevi je 415 mm, celotnega orožja od 875 do 935 mm z raztegnjenim kopitom glede na zgoraj navedene vlečne položaje in 690 mm z zloženim kopitom.

Teža jurišne puške je okoli 3,8 kilograma s praznim okvirjem, zmogljivost pa je 30 nabojev kalibra 5,56x45 mm. Največja hitrost ognja v avtomatskem načinu je 700 strelov na minuto, začetna hitrost zrna pa približno 940 metrov na sekundo.

AK-19 lahko uporablja celotno paleto streliva v omenjenem kalibru, vključno z nabojem RS101 z večjo prebojnostjo, namenjeno delovanju zoper sovražnikovo živo silo, opremljeno z oklepi za osebno zaščito na razdaljah do 600 metrov, v temperaturnem območju od - 50 do +50 stopinj Celzija.

Vir: Posnetek zaslona, Группа компаний Калашников

Posebna prednost najmlajše puške »kalašnikov« je tirni nosilec nad zaklopom, namenjen za namestitev različnih namerilnih naprav, ter sprednji ročaj, katerega stranice in dno so rebrasti.

Zaradi te zasnove je poleg optičnih ali »red dot« namerilnikov na zadnjem nosilcu, na AK-19 mogoče pritrditi številne druge naprave in dodatke, kot so laserski daljinomer, svetilka, navpični ročaj, dvonožni nosilec, podcevni metalec granat v kalibru 40 mm GP-34 UBGL in bajonet za bližnji boj.

Tudi na letošnjem mednarodnem vojaško-tehničnem forumu »Armada 2023« je bila prikazana različica te jurišne puške s skrajšano cevjo.

Nova varianta je prilagojena pogojem bližnjega boja, po navedbah odgovornih iz podjetja »Kalašnikov« je več držav z Bližnjega vzhoda že izrazilo zanimanje za nakup AK-19, potencialne stranke pa so lahko tudi države, katerih vojske uporabljajo AK-101, zaradi enakega kalibra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek