REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Genialno: Kako so javna stranišča s prozornimi stenami v parkih nepričakovano postala novi hit

Genialno: Kako so javna stranišča s prozornimi stenami v parkih nepričakovano postala novi hitStekleni WC-ji. Vir: Twitter

Postaviti javno stranišče s povsem prozornimi stenami v javen prostor, na primer park in pri tem pričakovati, da bo zadeva uspešna, se na prvi pogled zdi - noro.

Toda ta norost se je sedaj izkazala kot »genialna poteza«, kot ocenjuje Forbes.

Po vsem svetu imajo namreč javna stranišča precej slab sloves.

Celo na Japonskem, kjer je raven javne higiene na zelo visoki ravni velja prepričanje, da so javna stranišča predvsem mračna, umazana, smrdljiva in strašljiva mesta.

Celo na Japonskem, kjer je raven javne higiene na zelo visoki ravni velja prepričanje, da so to predvsem mračna, umazana, smrdljiva in strašljiva mesta.

Kamor se ne vstopa, če ni res zelo hude potrebe.

Toda japonska neprofitna fundacija »Tokijski projekt WC-jev« je 16 znanim arhitektom dala nalogo, da renovirajo 17 javnih stranišč v javnih parkih četrti Shibuya, ene od najbolj obljudenih komercialnih delov mesta.

Njihov cilj je bil, da naredijo javne WC-je dostopne vsem, ne glede na spol, leta ali invalidnost. Ljudje bi se morali počutiti »ugodno« ob njihovi uporabi in razširjati »duh domačnosti« osebam okoli sebe.

WC. iztrebki

Nato pa je najboljši projekt predstavil z nagrado Pritzker nagrajeni arhitekt Shigeru Ban, katerega transparentni WC-ji so se ta mesec pojavili v parkih Haru-no-Ogawa in mini parku Yoyogi Fukamachi.

Nova tehnologija 'pametnih stekel' pa oba problema rešuje na enostaven način in stene javnih stranišč včasih naredi prozorne, drugič pa neprebojne za zunanje poglede radovednežev.

Vsak WC je sestavljen iz treh steklenih kvadrov, ki svetijo v zeleni, rumeni, modri, vijolični ali rdeči barvi.

Namerno so prozorni, tako da se lahko vsak, predno vstopi, prepriča, da so čisti in prosti.

Toda takoj ko nekdo vstopi v prostore, da bi jih uporabil, svetloba obarva stene tako, da postane notranjost stranišča v času uporabe zunanjim pogledom »nevidna.«

»Z javnimi WC-ji, še posebej tistimi v parkih, imamo namreč dve težavi. Prvo vprašanje je, ali so znotraj čista, drugo pa je vprašanje, ali res ni nikogar, ki bi čakal znotraj njih,« opozarjajo v fundaciji, ki je naročila izdelavo novih javnih stranišč.

Nova tehnologija »pametnih stekel« pa oba problema rešuje na enostaven način in stene javnih stranišč včasih naredi prozorne, drugič pa neprebojne za zunanje poglede radovednežev.

Obenem pa še sredi noči čudovito svetijo v parkih, »kakor velike, čudovite lanterne.«

Tudi v slovenskih mestih in še marsikje po svetu, kjer imajo enake probleme, bi jih verjetno bili kar veseli.

Toda ob tem bi morali biti še dodatno prepričani, da bodo stene ostale nepresojne tudi v primeru nenadnega izpada elektrike ali kakšne nepričakovane redukcije, ki v teh krajih niso povsem izključene …

Delite članek