REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bosanec patentiral »ekološko jedrsko bombo«

Bosanec patentiral »ekološko jedrsko bombo«Jedrska bomba iz BiH? Vir: Twitter
»Izum spada v področje atomskega fuzijskega orožja, ki izkorišča plazmo oziroma atomsko jedro kisika in dušika za ustvarjanje eksplozije.«

Državljan Bosne in Hercegovine Nedžib Murtić je patentiral novo vrsto jedrske bombe, ki ima potencial da spremeni svet, kot ga poznamo, piše Avaz.ba.

Inštitut za intelektualno lastništvo BiH mu je namreč maja 2019 izdal odločbo o dodeljevanju »konsenzualnega patenta« pod nazivom »eksplozivno-reaktivna naprava.«

V obrazložitvi se navaja, da se eksplozivno-reaktivna naprava sestavljena iz treh komponent.

Prva je svinčena cev v obliki epruvete, ki je z ene strani odprta, v njej pa je radioaktivna substanca, ki seva gama žarke; drugi sklop komponent so elektromagnet pozitivnega naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik in dušik, tretji pa svinčena obloga in elektromotor.

»Izum spada v področje atomskega fuzijskega orožja, ki izkorišča plazmo oziroma atomsko jedro kisika in dušika za ustvarjanje eksplozije,« piše v obrazložitvi patenta.

Ilustracija jedrske bombe iz Bosne
Ilustracija jedrske bombe iz Bosne. Vir: Twitter

»Ob zapuščanju atomskih jeder težjih elementov nevtroni imajo ogromno temperaturo, gredo skozi magnetno polje pozitivnega naboja in pridejo v mehanični kontakt z magnetom, topijo magnet in tako plazma zapušča komoro, oziroma pride v stik z vlažnim zrakom, posledično pa pride do verižnega vžiga vodika v vlažnem zraku na ogromnem prostranstvu,« piše v nadaljevanju obrazložitve tega nenavadnega patenta.

Ob pojasnilu patenta se navajajo tudi prednosti tega izjemnega izuma: »Na ta način iznajdba omogoča praktično, trajno in koristno napravo, ki jo je lahko poceni izdelati in vključuje bistvena izboljšanja glede na pred tem poznano orožje tega tipa.«

»Strokovnjaki bodo hitro ugotovili, da je mogoče narediti številne spremembe in izboljšave jedrske oborožitve na podlagi tega izuma, ne da bi se pri tem opustila obseg in bistvo izuma,« pojasnjuje v svoji obrazložitvi Inštitut za intelektualno lastnino Bosne in Hercegovine.

V pojasnilu patenta so bosansko-hercegovški regulatorji navedli tudi način uporabe te intelektualne lastnine.

»Ta bomba se lahko uporablja kot letalska bomba. Vsi elementi se lahko postavijo na neko stojalo in vgradijo v raketo, ki se jo nato izstreli na položaje sovražnika. Ta bomba bi bila močnejša od fisijske oziroma navadne jedrske bombe. Dejstvo je, da je na ravni s fuzijsko ali hidrogensko bombo,« poudarja iznajditelj, Nedžib Murtič za bosanski Avaz.

Dodal je, da bi se lahko ta vrsta jedrske bombe imenovala tudi »ekološka jedrske bomba«.

»Po zelo močni eksploziji ni radiacije, tako kot je to primer pri klasični jedrski bombi. Gre za novo tehnologijo, po osvobajanju ogromne energije za njo ne ostaja jedrsko opustošenje,« je ponosen na svoj patent njegov iznajditelj.

Ta se sicer lahko pohvali še z več patentiranimi izumi.

Nedžibov prvi izum je globus z magnetnim ležiščem, drugi je magnetno kolo za avtomobile, tretji pa je univerzalno kolo z gretjem.

Prav ta izum je bil tudi na razstavi v Zagrebu, vendar ni dobil nagrade, toda za univerzalno lebdeče kolo pa je dobil dve nagradi, v Ženevi in Parizu.

»V Parizu sem dobil srebrno medaljo, v Ženevi pa bronasto,« se rad pohvali ponosni izumitelj »ekološke jedrske bombe.«

Delite članek