REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zahod ustvarja kronične probleme. Vse je v nasprotju z zdravo pametjo in elementarno gospodarsko logiko«

»Zahod ustvarja kronične probleme. Vse je v nasprotju z zdravo pametjo in elementarno gospodarsko logiko«Mihail Gorbačov in Ronald Reagan sta gradila mostove med ZSSR in ZDA, toda Vladimir Putin in Joe Biden nič več. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo izjavil, da bodo zaradi potez Zahoda globalne gospodarske težave postale kronične.

V pozdravnem nagovoru na poslovni konferenci skupine držav BRICS, ki jo letos gosti Kitajska, je dejal, da se »mehanizmi pritiska na konkurenco krepijo z uvedbo novih politično motiviranih sankcij, vedno znova in znova«, poroča tiskovna agencija TASS.

»V teku je namerna prekinitev sodelovanja, prekinjajo se transportne in logistične verige. Vse to je v nasprotju z zdravo pametjo in elementarno ekonomsko logiko, škoduje interesom podjetij v svetovnem merilu in negativno vpliva na blaginjo prebivalstva, v bistvu vseh držav,« je opozoril predsednik Ruske federacije.

Ruski voditelj je ocenil, da bodo zaradi vsega tega težave v svetovnem gospodarstvu postale kronične.

V tem kontekstu je našteval zmanjšanje poslovne aktivnosti, naraščajočo brezposelnost, pomanjkanje surovin in komponent, poslabšanje težav pri zagotavljanju svetovne prehranske varnosti, naraščajoče cene žit in drugih osnovnih kmetijskih pridelkov.

»Podjetniki v naših državah (BRICS) bodo morali razvijati poslovanje v otežkočenih razmerah, saj zahodni partnerji zanemarjajo temeljna načela tržnega gospodarstva, proste trgovine, nedotakljivosti zasebne lastnine, vodijo v osnovi neodgovorno makroekonomsko usmeritev, ki vključuje pospešeno tiskanja denarja, nenadzorovane emisije in kopičenje nezavarovanih dolgov,« je opozoril Putin.

Po njegovem mnenju ruska makroekonomska politika kaže učinkovitost v pogojih zunanjih sankcij.

»Naša makroekonomska politika se je dejansko izkazala za učinkovito. Uspelo nam je zaščititi ruski finančni sistem in začeti stabilizirati razmere v panogi z zagotavljanjem ciljne socialne podpore državljanom,« je sklenil.

Delite članek