REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xinhua: Ustanovitev novega urada je močna spodbuda za razvoj kitajskega zasebnega gospodarstva

Xinhua: Ustanovitev novega urada je močna spodbuda za razvoj kitajskega zasebnega gospodarstvaRoboti tovarne zasebnega podjetja v mestu Zouping, 13.9.2023 (Xinhua/Guo Xulei)

Kitajska na podlagi počasnega svetovnega gospodarskega okrevanja utira nove poti za zasebno gospodarstvo države, da bi spodbudila razvoj sektorja, za katerega se pričakuje, da bo pionir inovativnega razvoja in velika gonilna sila kitajske modernizacije.

STATUS QUO ZASEBNEGA SEKTORJA

»Kitajsko gospodarstvo se bo dolgoročno še naprej izboljševalo in zasebno gospodarstvo, ki je glavna sila v kitajskem prizadevanju za modernizacijo, bo prav tako uživalo dolgoročno pozitiven zagon,« je dejal Wei Dong, vodja novoustanovljenega urada za razvoj zasebnega gospodarstva v okviru Nacionalne komisije za razvoj in reforme (NDRC) na okrogli mizi o kitajskem gospodarstvu, ki jo gosti tiskovna agencija Xinhua.

Na tej fotografiji je Wei Dong, vodja novoustanovljenega urada za razvoj zasebnega gospodarstva pri Nacionalni komisiji za razvoj in reforme (NDRC), med govorom na kitajski gospodarski okrogli mizi, ki jo je gostila tiskovna agencija Xinhua. (Xinhua/Chen Yehua)

Nedavno objavljeni podatki so pokazali, da je kitajsko gospodarstvo v prvih treh četrtletjih leta 2023 medletno zraslo za 5,2 odstotka. V skladu s splošnim okrevanjem je zasebni sektor v obdobju od januarja do septembra letos zabeležil manjše izboljšave, pri čemer je zabeležil hitrejšo rast naložb v sekundarni industriji in stabilno rast industrijske proizvodnje.

Oblikovalci politik že dolgo poudarjajo pomen kitajskega zasebnega sektorja kot velikega davkoplačevalca, ponudnika delovnih mest, ki prispeva k rasti BDP-ja gospodarstva.

Vendar pa je pod vplivom zunanjega okolja več kot 50 milijonov zasebnih podjetij na Kitajskem od začetka tega leta pod pritiskom, kar vzbuja skrbi na trgu, ki še vedno okreva.

Kitajsko gospodarstvo se bo dolgoročno še naprej izboljševalo in tudi zasebno gospodarstvo, ki je glavna sila kitajskega prizadevanja za modernizacijo, bo uživalo dolgoročno pozitiven zagon.

Zasebna podjetja se trenutno soočajo s pogostimi težavami, povezanimi s kapitalom, talentom in podatki ter tehnološkimi inovacijami in poslovnim okoljem, je dejal Wei Chu, poddekan Fakultete za uporabno ekonomijo kitajske univerze Renmin.

»Od začetka tega leta se je obseg naših naročil znatno povečal, a več kot imamo naročil, večjo likvidnost potrebujemo, da zagotovimo njihovo dostavo zaradi zaostajanja plačil za naročila,« je povedal Chen Hongbo, podpredsednik Guangdong Jatena, Robot and Automation Co., Ltd.

»Trg se krepi, vendar imajo podjetja na nižji stopnji manj sezonskih in cikličnih naročil. Večina njihovih naročil je kratkoročnih,« je dejal Huang Kunyu, generalni direktor skupine Esquel, in dodal, da to od podjetij zahteva, da prilagodijo svoje strategije v bolj pravočasno glede na povpraševanje na trgu ter usklajuje takojšnji in dolgoročni razvoj.

Nujno je treba izboljšati sistem in mehanizme za spodbujanje razvoja in rasti zasebnega gospodarstva glede na nove razmere, okrepiti zaupanje zasebnega gospodarstva in dodatno spodbuditi vitalnost zasebnega gospodarstva, so sporočili iz NDRC.

Ta nujna potreba je povzročila ustanovitev urada za razvoj zasebnega gospodarstva, prvega te vrste na Kitajskem, namenjenega zasebnemu sektorju.

NOV URAD

Wei Dong, vodja urada, je za agencijo Xinhua povedal, da ustanovitev biroja kot posebne delovne organizacije za spodbujanje razvoja in rasti zasebnega sektorja zagotavlja močno zagotovilo za spodbujanje njegovega visokokakovostnega razvoja.

»Naše ustanovitveno poslanstvo je z vsem srcem služiti razvoju in rasti zasebnega sektorja,« je dejal Wei in dodal, da »urad in zasebna podjetja pripadajo eni družini.«

Wei je med govorom na okrogli mizi izpostavil funkcijo urada pri zagotavljanju storitev zasebnemu gospodarstvu, pri čemer je opozoril, da glavne odgovornosti urada vključujejo spremljanje razvoja zasebnega gospodarstva, osredotočanje na njegove potrebe ter usklajevanje in organiziranje oblikovanja politik in ukrepov za spodbujanje njegovega razvoja ter zagotavljanje politik za spodbujanje rasti zasebnih naložb.

Ustanovitev urada za razvoj zasebnega gospodarstva daje močno jamstvo za spodbujanje kakovostnega razvoja sektorja.

Urad bo po besedah Weija zadolžen tudi za vzpostavitev mehanizma za redno komunikacijo z zasebnimi podjetji, usklajevanje prizadevanj za reševanje večjih problemov razvoja zasebnega gospodarstva in delo v smeri krepitve njegove mednarodne konkurenčnosti.

V ta namen je urad v zadnjih potezah sprejel konkretne ukrepe, je dejal Wei. Tako je na primer dodal podporo lokalnih oblasti za razvoj zasebnega sektorja na seznam zadev, ki jih letno nadzoruje državni svet, in tiste, ki se bodo v tem pogledu izkazali, bodo nagradili.

Pred kratkim je Kitajska uvedla vrsto politik za podporo rasti zasebnega gospodarstva.

Sredi julija sta Centralni komite Komunistične partije Kitajske in Državni svet skupaj izdala smernice za spodbujanje rasti zasebnega gospodarstva, ki obljubljajo izboljšanje poslovnega okolja, večjo politično podporo in krepitev pravnih jamstev za njegov razvoj.

Konec julija je NDRC razkril 17 ukrepov za nadaljnje spodbujanje zasebnih naložb. Sodeloval je tudi z več oddelki in skupaj izdal 28 ukrepov za spodbujanje rasti zasebnih podjetij v smislu dostopa do trga, faktorske podpore, pravnih jamstev, podjetniških storitev in poslovnega okolja.

V začetku avgusta je država uvedla in razširila vrsto preferencialnih politik za mala in zasebna podjetja v zvezi z znižanjem davkov in pristojbin.

Glavne odgovornosti urada vključujejo spremljanje razvoja zasebnega gospodarstva, osredotočanje na njegove potrebe ter usklajevanje in organiziranje oblikovanja politik in ukrepov za spodbujanje njegovega razvoja ter zagotavljanje političnih spodbud za spodbujanje rasti zasebnih naložb.

Da bi okrepil finančno podporo zasebnim naložbam, je NDRC v celoti uporabil mehanizem povezovanja naložb in posojil, vzpostavljen s sedmimi bankami, in zadevnim bankam napotil prvi sklop 715 zasebnih naložbenih projektov.

Da bi optimizirala poslovno okolje za zasebna podjetja, je državna uprava za regulacijo trga okrepila nadzor in kazenski pregon, standardizirala tržni red, učinkovito zagotavljala pošteno trgovanje in dodatno okrepila zaščito pravic iz naslova intelektualne lastnine, je dejal Liu Jun, namestnik vodja uprave.

Delavec v delavnici podjetja za hladilno opremo v mestu Jinzhou, severna kitajska provinca Hebei, 19. september september 2023. (Xinhua/Yang Shiyao)

GLASOVI PODJETNIKOV

Qitan Technology Ltd., Chengdu, je visokotehnološko podjetje, ki se osredotoča na tehnologijo sekvenciranja nanopor. Leta 2020 je podjetje razvilo prvi kitajski genski sekvencer nanopor, s čimer je zapolnilo praznino glede nove generacije tehnologije sekvenciranja nanopor v državi.

Bai Jingwei, soustanovitelj podjetja, je dejal, da je kitajska politična podpora zdravstvenemu sektorju spodbudila zasebne naložbe v ta sektor in je pomemben dejavnik za hiter razvoj sektorja v zadnjih petih do desetih letih.

Z optimističnim pogledom na prihodnost je Bai dejal, da bo podjetje še naprej delalo korake, da bo tehnologija sekvenciranja genov postala bolj prijazna in cenovno dostopna običajnim ljudem.

Z optimističnim pogledom na prihodnost je Bai dejal, da bo podjetje še naprej delalo korake, da bo tehnologija sekvenciranja genov postala bolj prijazna in cenovno dostopna običajnim ljudem.

Zhou Zhen, predsednik Guangzhou Hexin Instrument Co., Ltd., je na okrogli mizi povedal, da je optimističen glede tržnih obetov tehnološko intenzivnih izdelkov, in dejal, da so tu največje priložnosti njegovega podjetja.

Proizvajalec znanstvenih instrumentov, ki se osredotoča na masno spektrometrijo, je prvo v seriji »malih velikanov«, certificiranih s strani Ministrstva za industrijo in informacijsko tehnologijo, uradne kategorije izbranih malih in srednje velikih podjetij, usmerjenih v inovacije, ki uživajo vrsto podpornih ukrepov vlade.

Hangzhou Wahaha Group, nekoč podjetje za upravljanje šol, zdaj pa velikan hrane in pijače, velja za ikonično kitajsko zasebno podjetje. Za Wahaha so drzne inovacije in prenova vedno ključ do preseganja tekmecev v hudi tržni konkurenci in ohranjanja širitve.

»Za kitajske podjetnike je bistvenega pomena, da so domoljubni, nenehno uvajajo inovacije in skrbijo za zaposlene,« je na okrogli mizi povedal ustanovitelj skupine Zong Qinghou. »Samo tako lahko zasebna podjetja uspevajo,« je dodal 77-letni podjetnik.

(Videoreporterji: Liu Chang, Wang Yiwen, Li Tao, Song Lifeng, Du Rui; videomontažerji: Zheng Xin, Zhang Yuhong, Liu Yutian)

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek