REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodja »Rosnefta« razkril, koliko je Evropsko unijo stala zavrnitev ruskega plina

Vodja »Rosnefta« razkril, koliko je Evropsko unijo stala zavrnitev ruskega plinaČlanice bloka EU držav so za zamenjavo ruskega plina namenile 630 milijard dolarjev, je povedal Igor Sečin. Vir: Posnetek zaslona, X

Države Evropske unije so porabile več kot 630 milijard dolarjev za uvoz »neruskega« plina v treh letih do leta 2024, je dejal šef ruske naftne družbe »Rosneft« Igor Sečin na vrhu o energetiki na Sanktpeterburškem mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF).

»Ta vsota je enaka tudi skupni porabi plina v EU v zadnjih osmih letih,« je dejal šef Rosnefta.

Višji stroški energije negativno vplivajo na energetsko intenzivne sektorje, kot so proizvodnja jekla, gnojila, kemična industrija, keramična in steklarska industrija, je dejal in dodal, da proizvodna dejavnost v evroobmočju od sredine leta 2022 upada.

Poudaril je, da že 32 odstotkov nemških podjetij načrtuje prenos svojih proizvodnih zmogljivosti v tujino zaradi povečanih stroškov energentov, ki jim neizogibno jemljejo konkurenčno prednost.

Izvoz ruskega plina v EU se je zmanjšal zaradi sankcij proti Moskvi, pa tudi zaradi sabotaže plinovoda Severni tok v Baltskem morju septembra 2022, ki je bil prej glavna ruska plinska pot v regijo.

Po ocenah Evropskega sveta je lani delež Rusije pri uvozu plina v blok upadel na približno osem odstotkov z 41 odstotkov leta 2021.

Putin se je vprašal, kakšna logika je sploh za takšno politiko in zakaj je mogoče po eni cevi skozi Ukrajino pošiljati plin, po drugi cevi do Nemčiji pa ne? Sklenil je, da tega preprosto ne razume.

Medtem Moskva še vedno predstavlja približno 15 odstotkov celotnega uvoza plina v EU, vključno s plinom iz plinovodov in utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG) skupaj.

Sam ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno opozoril na nelogičnost evropskih sankcij glede plina.

Dejal je da bi razumel, če bi EU v celoti prepovedala uvoz ruskega plina, toda sedaj po eni cevi še vedno priteka preko Ukrajine (drugo je režim v Kijevu samovoljno zaprl), po eni od cevi Severnega toka 2, ki je še cela, pa - ne sme.

Putin se je vprašal, kakšna logika je sploh za takšno politiko in zakaj je mogoče po eni cevi skozi Ukrajino pošiljati plin, po drugi cevi do Nemčiji pa ne? Sklenil je, da tega preprosto ne razume.

Norveška je sicer medtem prehitela Rusijo in postala največji dobavitelj plina v regiji, medtem ko EU povečuje uvoz pregrešno dragega LNG iz ZDA in drugih držav.

Oktobra 2022 je generalni direktor »Rosnefta« opozoril, da bo ambiciozen načrt držav EU za opustitev ruske energije evropsko gospodarstvo stal do 11,5 odstotka BDP.

Povedal je še, da bi potencialni upad v kemični industriji lahko dosegel 20-45 odstotkov, metalurška proizvodnja pa bi lahko padla za 30-60 odstotkov, saj gre za energetsko intenzivne panoge.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek