REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vmešavanje: Milijon Kubancev uporablja tehnologijo ameriške vlade za onemogočanje cenzure interneta

Vmešavanje: Milijon Kubancev uporablja tehnologijo ameriške vlade za onemogočanje cenzure internetaProtidemonstracije na Kubi. Vir: Twitter

Po nedavnih demonstracijah na Kubi, na katerih so demonstranti zahtevali spremembo komunističnega sistema in protestirali zoper pomanjkanje dobrin, so se pričeli zbirati tudi podporniki sedanje oblasti.

Demonstrantom očitno pomagajo tudi ZDA, kar bi se lahko izkazalo kot dvorezen meč. Administracija ZDA namreč proti Kubi že desetletja vodi povsem nezakonito gospodarsko vojno.

Vlada je istočasno onemogočila številna družbena omrežja, da bi tako ustavila proteste.

Toda demonstrantom očitno pomagajo tudi Združene države Amerike, kar bi se lahko izkazalo kot dvorezen meč.

Administracija ZDA namreč proti Kubi že desetletja vodi povsem nezakonito gospodarsko vojno.

Ameriških brutalnih ukrepov proti Kubi ne podpira niti Evropska unija.

Več kot milijon Kubancev namreč vsak dan zaobide blokade družbenih omrežij, ki jih je uvedla Kuba po demonstracijah.

Pri tem si pomagajo s programom ameriškega podjetja Psiphon, ki je samo v prejšnjem tednu uspelo prenesti 600 terabajtov podatkov s Kube.

Serverji
Strežniki. Vir: Twitter
Ameriških brutalnih ukrepov proti Kubi ne podpira niti EU.

Psiphon dobiva sredstva s strani »fonda za odprto tehnologijo« (Open Technology Fund), vladne neprofitne organizacije, ki podpira »tehnologije za internetno svobodo.«

Tudi ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da ZDA proučuje, ali bi lahko znova vzpostavili socialna omrežja na Kubi, ki jih je pred tem blokirala kubanska vlada.

Medtem pa sta svoje pristaše nagovorila predsednik Kube Miguel Díaz-Canel in nekdanji predsednik, danes 90-letni Raul Castro, brat nekdanjega voditelja Fidela Castra.

Miguel Díaz-Canel je dejal, da so informacije o razširjenih demonstracijah na Kubi lažne in da gre za poteze iz »priročnika za nekonvencionalne vojne.«

Ocenil je, da za nemiri na Kubi stoji Washington, ki »glorificira jezo in uničevanje imovine.«

Predsednik Kube med govorom
Predsednik Kube med govorom. Vir: Twitter

Demonstranti so mu s klicanjem odgovarjali, da so »rojeni za osvajanje in ne za osvojitev.«

Na pripombo Joeja Bidna, da je Kuba »propadla država« je predsednik Kube odgovoril, da naj ZDA raje ukinejo sankcije proti Kubi, ki so krive za večino ekonomskih težav te socialistične države.

ZDA je v isti sapi obtožil, da imajo »sramotno zgodovino vojn in nasilja, brutalne represije in ubijanja s strani policije, rasizma in kršitev človekovih pravic.«

Zatrdil je, da bo Kuba ostala neodvisna.

Kot je zatrdil kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez, so ameriške sankcije samo med aprilom leta 2019 in decembrom leta 2020 Kubi povzročile za 9,157 milijard dolarjev škode.

Delite članek