REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tajni sodni sistem je dodelil več kot 100 milijard dolarjev javnega denarja zasebnim korporacijam

Tajni sodni sistem je dodelil več kot 100 milijard dolarjev javnega denarja zasebnim korporacijamPodjetja za fosilna goriva so največji uporabniki sodišč za reševanje sporov med vlagatelji in državami, ki so zasebnim korporacijam dodelila 114 milijard dolarjev javnega denarja. Vir: Posnetek zaslona, X

Sodišča za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ISDS) so po najobsežnejši analizi doslej zasebnim vlagateljem dodelila več kot 100 milijard dolarjev javnega denarja.

Kontroverzni arbitražni sistem, ki korporacijam omogoča, da tožijo vlade za odškodnino zaradi odločitev, za katere trdijo, da vplivajo na njihov dobiček, večinoma poteka za zaprtimi vrati, nekatere odločitve pa ostajajo tajne.

Baza podatkov ISDS, ki je pravkar vzpostavljena, je pokazala, da je bilo doslej iz javne blagajne vlagateljem izplačanih 114 milijard dolarjev – približno toliko, kot so bogate države leta 2022 namenile za »podnebno pomoč«, poroča Guardian.

Podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi, so imela daleč največje koristi od korporativnih sodišč, z 80,21 milijarde dolarjev od leta 1998, navaja spletna stran.

Če se bodo sedanji trendi nadaljevali, bo za poravnavo primerov, ki so trenutno v pravdnem postopku, izplačanih vsaj še 48 milijard dolarjev, ugotavlja raziskava.

Lucia Bársena iz Transnacionalnega inštituta, ene od treh skupin, ki so ustvarile zadevno zbirko podatkov, pravi, da »podobno kot je britanska vlada lastnikom sužnjev plačala približno 7 bilijonov funtov današnjega denarja za odpravo suženjstva, mehanizem ISDS ohranja sistem, v katerem korporativni storilci končno dobijo plačano za to, da delaš pravo stvar, ali pa vsaj prenehaš delati napačno«.

»Ta denar bi morali porabiti za odškodnine za nedolžne žrtve globalnega segrevanja, ne pa ga dati korporacijam, ki so odgovorne za njegovo izzivanje,« je dodala Lucia Bársena.

Tom Wills, direktor Justice Trade Movement, ki je tudi eden od ustvarjalcev baze podatkov, je dejal, da je »ISDS skrivno orožje podjetij za fosilna goriva proti podnebnim zakonom«.

»Korporativna sodišča se uporabljajo tudi za grožnje vladam, naj ne popustijo priljubljenim lokalnim ali nacionalnim zahtevam po podnebnih ukrepih.

To je treba ustaviti je zaključil Wills.

Sistem ISDS daje vlagateljem pravico, da tožijo države za milijarde dolarjev, ko na njihove pričakovane dobičke vplivajo javni ukrepi, kot so zeleni predpisi.

V nasprotju z nacionalnimi sodišči razsodišča ISDS vlagateljem omogočajo, da oblikujejo senate, ki bodo obravnavali njihov primer, kar ustvarja »očitna tveganja pristranskosti, navzkrižja interesov, morebitnega neprimernega ravnanja in drugih zlorab moči«, navaja poročilo ZN iz oktobra lani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek