REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štiri članice EU opozarjajo: Nemške takse na tranzit LNG previsoke, obrnili se bomo na ruski plin

Štiri članice EU opozarjajo: Nemške takse na tranzit LNG previsoke, obrnili se bomo na ruski plinDajatve, ki jih je uvedla Nemčija za kritje obnavljanja lastnih rezerv, bi lahko prisilile Avstrijo, Češko, Madžarsko in Slovaško k uvozu več ruskega plina, kar bi povečalo njihovo geopolitično odvisnost od Moskve. Vir: Posnetek zaslona, X

Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška so opozorile, da bodo prisiljene povečati uvoz ruskega plina zaradi nemških dajatev na transport plina čez meje Nemčije.

Te štiri članice Evropske unije še naprej uvažajo znatne količine plina iz Rusije, kljub prizadevanjem bloka za zmanjšanje odvisnosti od ruskih energetskih virov, poroča Financial Times.

Britanski časnik ugotavlja, da so cene plina v bloku avgusta 2022 dosegle rekordno visoko vrednost, več kot 300 evrov na megavatno uro, potem ko je Moskva drastično zmanjšala pretok plina v EU kot odgovor na evropske sankcije, uvedene Rusiji po začetku vojaške operacije v Ukrajini.

Nemčija, ki je postala največji evropski kupec utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz držav, kot sta ZDA in Katar, in s tem ključni posrednik pri njegovem nadaljnjem tranzitu v druge dele bloka sedemindvajseterice, je leta 2022 uvedla tranzitne dajatve (takse) za kritje stroškov polnjenja lastnih zalog plina.

Vendar v dokumentu, ki ga je razširila EU in v katerega je imel dostop britanski časnik, Dunaj, Praga, Budimpešta in Bratislava poudarjajo, da so nemške takse vzhodnoevropskim članicam bloka »otežile dostop do uvoženega plina iz Zahodne Evrope

To bi lahko prisililo nekatere države članice, da se bolj zanašajo na uvoz plina iz Rusije, in potencialno povečalo njihovo geopolitično odvisnost (od Moskve) ter spodkopalo vsa prizadevanja za diverzifikacijo energetskih virov,« opozarja britanski časnik.

Dajatev trenutno znaša 1,86 evra na megavatno uro, kar je približno desetina trenutne referenčne evropske cene plina.

Uradniki EU so povedali, da še tehtajo in ocenjujejo nemško tarifo zaradi pomislekov, da bi ta tudi druge članice prisilila k uvedbi lastnih dajatev.

O podobnem ukrepu letos razmišlja tudi Italija.

Jozef Sikela, češki minister za energijo, je za »Financial Times« dejal, da države EU ne bi smele »dovoliti kakršnega koli razvrednotenja naših prizadevanj (za zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov) z uvedbo pristojbin, ki dajejo prednost uvozu ruskega plina«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek