REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sankcije že »delujejo«: Topla voda bo na voljo samo ob določenih urah, sicer pa bo iz pip tekla - le hladna!

Sankcije že »delujejo«: Topla voda bo na voljo samo ob določenih urah, sicer pa bo iz pip tekla - le hladna!Ponoči in vmes pa bo iz pip tekla le hladna voda. Vir: Posnetek zaslona, Telegram
Najemniki se bodo lahko tuširali z vročo vodo le med 4. in 8. uro, 11. in 13. uro ter med 17. in 21. uro. Ponoči in vmes pa bo iz pip tekla le hladna voda.

Stanovanjska zadruga na Saškem stanovalcem že omejuje uporabo tople vode, poroča Bild.

Še vedno smo sredi vročega poletja, toda v Nemčiji se že pojavljajo težave – z ogrevanjem.

In to (za začetek) - tople vode

Stanovanjska zadruga v mestu Dippoldiswalde na Saškem je namreč zmanjšala dobavo tople vode svojim stanovalcem in članom zadruge zaradi drastično povišanih cen energije, poroča nemški tabloid Bild, ki se sklicuje na pismo najemodajalca najemnikom, poslano v ponedeljek.

V skladu z obvestilom topla voda za 600 stanovanj zadruge ne bo več na voljo 24 ur na dan, ampak le občasno.

Najemniki se bodo lahko tuširali z vročo vodo le med 4. in 8. uro, 11. in 13. uro ter med 17. in 21. uro.

Ponoči in vmes pa bo iz pip tekla le hladna voda.

»Ne gre za nagajanje najemnikom, ampak za prilagajanje tistemu, česar morda ne bomo mogli plačati naslednje leto,« je za nemško tiskovno agencijo povedal član uprave Falk Kuhn-Meisegeier.

In dodal: »Želimo, da najemniki dobro prebrodijo to krizo. Življenje je že dovolj drago, kot je.«

Tuš Vir: Pixabay
Luksuz? Vir: Posnetek zaslona

Čez vikend je tudi okoljski vodja mesta Hamburg opozoril, da bo topla voda v mestu lahko omejena v primeru akutnega pomanjkanja plina.

Po nemških anketah je tudi vsakega drugega Nemca že strah, da bo to zimo – zmrzoval.

Podobne ukrepe naj bi pripravljali tudi drugi najemodajalci stanovanj v Nemčiji.

Vodja nemške zveze sindikatov Yasmin Fahimi je dodatno opozoril, da Nemčiji »grozi trajni propad celotnih industrij: aluminija, stekla, kemične industrije« zaradi izpada dobave ruskega plina.

Prejšnji mesec je ruski dobavitelj energije Gazprom objavil, da je bil prisiljen zmanjšati pretok zemeljskega plina v Nemčijo prek plinovoda Severni tok za 60 odstotkov, ker so Siemensove turbine iz njegove črpalne postaje Portovaja v Vjborgu obtičale v Montrealu, kamor so jih poslali na vzdrževanje.

Kanada je namreč medtem uvedla sankcije proti Rusiji in ni dovolila vrnitve črpalnih postaj nazaj v Evropo.

Vodja nemške zveze sindikatov Yasmin Fahimi je dodatno opozoril, da Nemčiji 'grozi trajni propad celotnih industrij: aluminija, stekla, kemične industrije' zaradi izpada ruskega plina.

Popolna ustavitev ruskega plinskega toka bi Nemčiji izjemno otežila povečanje napolnjenosti skladišč plina na želenih 90 odstotkov do zime.

Trenutna raven naj bi znašala 61 odstotkov.

Kriza v Nemčiji se je torej že začela...

Zelo zgodaj.

Gazprom bo ob tem 11. julija za 10 dni zaprl Severni tok 1 zaradi rednega vzdrževanja.

V tem času bodo po plinovodu Severni tok 1 (Severni tok 2 je prav tako neuporaben zaradi evropskih sankcij) prenehali vsi pretoki plina v Nemčijo.

Dogajanje v Nemčiji pa je lahko vsaj deloma zelo slaba napoved tudi za - Slovenijo...

Delite članek