REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija ustvarila uspešnega globalnega konkurenta sistemu SWIFT, od katerega jo je Zahod odklopil

Rusija ustvarila uspešnega globalnega konkurenta sistemu SWIFT, od katerega jo je Zahod odklopilSwift dobiva konkurenco... Vir: Posnetek zaslona, X

Uporabniki še štirih držav so se pridružili ruskemu sorodniku SWIFT-a.

Število držav, ki sodelujejo v sistemu za prenos finančnih sporočil (SPFS) Banke Rusije, se je v tretjem četrtletju 2023 povečalo s 16 na 20 držav, je v svoji predstavitvi ob Dnevu financ na razstavi Rusija v Moskvi povedal prvi namestnik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin.

Kot poroča ruska ruska tiskovna agencija Interfaks, je zdaj v sistem SPFS povezanih 557 bank in podjetij, od tega 159 nerezidentov.

Po podatkih Centralne banke je še konec septembra 2023 SPFS sestavljalo 550 organizacij; približno 150 je bilo nerezidentov iz 16 držav.

Število držav, ki sodelujejo v sistemu za prenos finančnih sporočil (SPFS) Banke Rusije, se je v tretjem četrtletju 2023 povečalo s 16 na 20 držav, je v svoji predstavitvi ob Dnevu financ na razstavi Rusija v Moskvi povedal prvi namestnik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin.

Rast števila zainteresiranih je hitra in opazna. Za primerjavo, konec leta 2022 jih je bilo nekaj več kot sto.

Sistem za prenos finančnih sporočil je sorodnik, a že tudi konkurent SWIFT-u in zagotavlja neprekinjen prenos finančnih sporočil tako v Rusiji kot v tujini.

Poleg tega je že v začetku leta 2023 promet sporočil o finančnih transakcijah prek SPFS večkrat presegel število, doseženo leto prej. Novi sistem je dejansko postal popolna konkurenca SWIFT-u.

Kaj je torej sistem SWIFT in zakaj je potreben?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) je mednarodni sistem za prenos informacij in izvajanje plačil, v katerega je povezanih več kot 11 tisoč največjih bank po vsem svetu.

Do nedavnega je ta globalna struktura s sedežem v belgijskem mestu La Hulpe zasedala skoraj monopolni položaj.

Ker SWIFT ni plačilni sistem bank (imena katerih so navedena na plastičnih bančnih karticah in so dobro znana vsem), ne upravlja računov svojih članov in ni imetnik nobenih sredstev.

Vendar pa je pomen takšnega sistema težko preceniti.

Rast menjave Rusija - Slovenija se je celo - povečala...
Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Je pomembno orodje za izmenjavo elektronskih sporočil med finančnimi institucijami. Sistem bankam omogoča pošiljanje nalogov svojim tujim partnerjem za nakazila in konverzije valut ter potrjevanje transakcij in izdajo garancij za svoje stranke.

To pomeni, da je naloga SWIFT-a zagotavljanje zanesljivosti in varnosti sporočanja o finančnih transakcijah. Prednosti tega sistema so dostopnost in primerjalno enostavna uporaba.

Slabost SWIFT-a je, da ima zasebnega lastnika, ki lahko kadarkoli blokira dostop do sistema.

Kot je pokazala praksa, se ta priložnost uporablja kot orodje pritiska v mednarodni politiki. Iran so iz sistema izključili leta 2012, Demokratično ljudsko republiko Korejo pa leta 2017. 

Kot je pokazala praksa, se ta priložnost uporablja kot orodje pritiska v mednarodni politiki.

Iran so iz sistema izključili leta 2012, Demokratično ljudsko republiko Korejo pa leta 2017.

Grožnja z odklopom Rusije od SWIFT je bila predstavljena kot najbolj apokaliptičen sankcijski ukrep, ki je Rusiji grozil od leta 2014. Rusija se je tej usodi (kljub glasnim pozivom) dolgo izogibala.

Vendar je bila marca 2022, po začetku posebne vojaške operacije v Ukrajini, sedmim ruskim bankam odvzeta možnost uporabe SWIFT-a.

Takratna prisotnost SPFS v Rusiji, ki ga je centralna banka testirala od leta 2014, je omogočila, da se je Rusija izognila najbolj neugodnim posledicam »hitrih sankcij«.

Splošna konfiguracija mednarodnih gospodarskih odnosov se zdaj spreminja.

Vključevanje novih udeležencev v ruski SPFS omogoča bančnemu sistemu države in celotnemu ruskemu gospodarstvu, da delujeta vse bolj ritmično in predvidljivo, je za tiskovno agencijo Regnum povedal finančni analitik, strokovnjak ekonomskih znanosti Mihail Beljajev.

Splošna konfiguracija mednarodnih gospodarskih odnosov se zdaj spreminja.

Zahodni nasprotniki Rusije uporabljajo vse bolj sofisticirane omejitve, ki zadevajo predvsem finančne tokove.

Hkrati se sankcijska aktivnost ZDA in ameriških zaveznikov vse bolj opazno seli v vzhodno smer, ki je zdaj postala ključna za Rusijo.

»Ko se pretok zunanjih gospodarskih odnosov med državami poveča, potrebujejo poravnave med seboj in posledično sistem opozarjanja, ki je sposoben servisirati te poravnave, zlasti poravnave v nacionalnih valutah,« poudarja Beljaev.

Vodja Centra za politične ekonomske raziskave na Inštitutu za novo družbo Vasilij Koltašov se strinja: trgovina Rusije s prijateljskimi in nevtralnimi državami se širi in jo je treba zanesljivo zaščititi.

In povečanje števila držav, povezanih z ruskim sorodnikom SWIFT-a, je eno od pomembnih jamstev za delovanje finančnih vidikov trgovine.

Ana Kokorjova, borzna strokovnjakinja pri BCS World of Investments, prav tako poudarja očitne koristi razvoja SPFS za vse ruske državljane.

To vključuje zmanjšanje izoliranosti gospodarstva in pozitiven vpliv na vse njegove udeležence ter stabilen razvoj podjetij, ki jim omogoča zagotavljanje razpoložljivosti delovnih mest.

»Rast števila udeležencev v plačilnem sistemu bo pripomogla k zmanjšanju pomanjkanja surovin, blaga in storitev, predvsem tujih, in s tem k znižanju cen in inflacije,« je za Regnum povedala Kokorjova.

Posledica je lahko znižanje ključne obrestne mere, priznava. In to bo pomenilo, da se bodo posojila pocenila.

Rast števila udeležencev v plačilnem sistemu bo pripomogla k zmanjšanju pomanjkanja surovin, blaga in storitev, predvsem tujih, in s tem k znižanju cen in inflacije.

Poleg tega povečanje števila držav, pa tudi nerezidenčnih bank in podjetij, ki so se pridružile SPFS, pomeni, da narašča število tujih partnerjev, ki želijo ohraniti trgovinske odnose z Rusijo, zaključuje Kokorjova.

To bo v prihodnje prispevalo k rasti zunanjetrgovinske dejavnosti države in s tem proračunskih prihodkov.

Hkrati Banka Rusije, kot ugotavlja Kokorjova, ne razkriva seznama držav, ki so se pridružile SPFS. To zaprtost je mogoče pojasniti, pojasnjuje Koltašov.

»Zelo pomembno je, da so naša trgovina in naše finančne transakcije zdaj, v razmerah hude zunanjepolitične konfrontacije, neprozorne za ZDA in druge neprijazne države,« poudarja sogovornik IA Regnum.

Hkrati je jasno, da se bo uporaba nacionalnih valut pri plačilih med državami povečala, saj imamo zdaj lasten sistem izmenjave informacij, dodaja Koltašov.

Banka Rusija Vir: Regnum.ru, X
Banka Rusija. Vir: Posnetek zaslona, X

To je slaba novica za SWIFT, ugotavlja strokovnjak. Njegov vpliv se zmanjšuje, vse več držav je brez tega medbančnega sistema izmenjave informacij, ki ga v bistvu nadzira ameriški politični establišment.

Uporaba lastnega sistema za izmenjavo informacij za zagotavljanje denarnih prenosov lahko pomaga pri reševanju nastajajočih težav, saj omogoča, da Rusija svojo interakcijo z bankami iz nevtralnih in prijateljskih držav, pred Združenimi državami in njenimi zavezniki enostavno skrije.

Koltašov ne izključuje, da bodo ZDA in Evropska unija povečale sankcijski pritisk na Rusijo, s čimer bodo poskušale prizadeti komercialne strukture v tretjih državah, ki sodelujejo z Rusijo.

A to za naše nasprotnike ni tako lahka naloga, poudarja strokovnjak.

Zmogljivosti Zahoda postajajo vse bolj omejene, njegov vpliv na svetovne politične in vojaške procese se zmanjšuje.

»To pomeni, da so države zdaj bolj nagnjene k iskanju novih rešitev, namesto da bi pričakovale, da jim bodo ZDA nekaj ponudile ali da bo sistem SWIFT zanje ostal optimalen,« zaključuje Koltašov.

Zdaj so, kot je opozoril, težave pri poravnavah z nekaterimi bankami na Kitajskem in v Turčiji.

A jih je mogoče premagati, je prepričan strokovnjak.

Uporaba lastnega sistema za izmenjavo informacij za zagotavljanje denarnih prenosov lahko pomaga pri reševanju nastajajočih težav, saj omogoča, da Rusija svojo interakcijo z bankami iz nevtralnih in prijateljskih držav, pred Združenimi državami in njenimi zavezniki enostavno skrije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek