REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Pristavil sem že kotliček za čaj!« Šef ruske vesoljske agencije povabil ameriške milijarderje na obisk

»Pristavil sem že kotliček za čaj!« Šef ruske vesoljske agencije povabil ameriške milijarderje na obiskMilijarderji, tekmeci tudi v vesolju: Bezos, Musk in Branson. Vir: Twitter

Šef ruske vesoljske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, sicer nekdanji namestnik premierja, je milijarderje Jeffa Bezosa, Elona Muska in Richarda Bransona povabil na izstrelitev vesoljskega plovila Soyuz s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu.

Ob tem pa je še posebej pohvalil vodjo programa SpaceX.

Rogozin, ki je opazoval milijarderja Jeffa Bezosa in Richarda Bransona, ko sta tudi sama poletela v vesolje s svojimi vesoljskimi plovili, bi rad, da bi na las enako počeli tudi ruski oligarhi.

»Naši milijarderji raje vlagajo v jahte kot v vesoljske ladje. Morda pa bodo otroci sedanjih ruskih milijonarjev nekoliko modrejša bitja,« je zaupal Rogozin ameriški TV postaji CNN v prvem intervjuju za zahodne medije, odkar je postal direktor Roscosmosa.

Rogozin je poudaril, da je navdušen nad vse hitreje rastočo zahodno industrijo vesoljskega turizma, vključno z Bransonovo Virgin Galactic in Bezosovo Blue Origin.

»Všeč mi je, kar počnete – vi ste ljudje, ki svoj denar porabite za stvari, ki so koristne za vso družbo,« je poudaril.

Največ pohval pa je prihranil za Muska, ki je prej dejal, da meni, da je ruski inženiring odličen.

Musk je prav tako nedavno povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina na klepet, po dolgem molku na drugi strani pa je Kremelj naposled sporočil, da je njegov predlog zanimiv, a da je potrebno določiti več podrobnosti.

Tekmeca na Zemlji in v vesolju: Musk in Bezos. Vir: Twitter

Zdaj se je pa oglasil Rogozin, ki za stagnacijo svoje države v vesolju krivi nestabilnost, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze.

»Gospod Musk uresničuje številne ideje in zamisli, ki smo jih želeli tudi sami uresničiti, a do njih nismo prišli, ker se je po razpadu Sovjetske zveze naš vesoljski program za nekaj časa ustavil. Spoštujemo gospoda Muska kot organizatorja vesoljske industrije in kot izumitelja, ki se ne boji tvegati,« je dejal Rogozin.

Muska je prav tako povabil, naj ga obišče na njegovem domu v Rusiji, da bi se pogovarjala o »raziskovanju vesolja, zunajzemeljskem življenju in o tem, kako lahko izkoristiti vesolje za ohranitev življenja na Zemlji

»Kotliček za čaj sem že pristavil,« je v veselem pričakovanju gosta iz Amerike sklenil Rogozin.

Delite članek