REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenečenje: Ukrajinska pristanišča končno odprta, a kam plujejo ladje, napolnjene z žiti?

Presenečenje: Ukrajinska pristanišča končno odprta, a kam plujejo ladje, napolnjene z žiti?Ladje z žitom so zapustile ukrajinska pristanišča. Vir: Telegram, zajem zaslona

Dolge mesece smo lahko poslušali, kako bo žito iz Ukrajine »rešilo svet pred lakoto«.

Toda sedaj, ko so ladje iz Ukrajine, naložene z žiti res zapustila pristanišča, se je pokazala drugačna slika – nobena od ladij sploh ni odplula proti Afriki

Dve od ladij, ki sta zapustili pristanišča v Ukrajini, potem ko sta tam bili več mesecev ujeti, gresta v Turčijo s koruzo. Ena ladja gre v Anglijo. Ena pa na Irsko.

Druge so namenjene v Italijo in Kitajsko.

Dolge mesece smo lahko poslušali, kako bo žito iz Ukrajine »rešilo svet pred lakoto«. Toda sedaj, ko so ladje iz Ukrajine, naložene z žiti res zapustila pristanišča, se je pokazala drugačna slika – nobena od ladij sploh ni odplula proti Afriki

Tudi prva ladja, ki je bila namenjena v Libanon, tam ne bo pristala, ker kupec zaradi petmesečne zamude ne želi več kupiti tega žita. Sedaj žito čaka na novega kupca.

Do deblokade ukrajinskih pristanišč je prišlo po dogovoru Moskve in Kijeva z Ankaro in OZN.

Pred tem pa ladje niso mogle zapustiti pristanišč ne zato, ker bi jih lahko potopili ruski »torpedi«, kot napačno poroča Delo, pač pa zato, ker je ukrajinska pristanišča minirala ukrajinska vojska.

Je pa sedaj že jasno, da nobena od doslej izplulih ladij ne pluje v Jemen, Somalijo, Etiopijo ali druge države, ki se soočajo s katastrofalno lakoto.

Namesto tega gredo, kamor koli želijo kupci: to so trgovske ladje, ki prevažajo žito za prodajo, o tem nenavadnem dejstvu poroča New York Times.

Združeni narodi so pred tem tri pošiljke iz Ukrajine, ki so peljale koruzo v Turčijo in Evropo, dramatično opisali kot »rešilne pošiljke žita.«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je svojemu bocvanskemu kolegu v ponedeljek povedal, da je njegova država »pripravljena še naprej biti porok svetovne prehranske varnosti.«

O tem, da bodo te ladje Afriko rešile lakote so na veliko poročali tudi zahodni mediji.

Uradniki OZN sedaj trdijo, da bo učinek sprostitve trgovine z žiti iz ukrajinskih pristanišč kljub temu pozitiven, saj bodo sproščene pošiljke prinesle več žita na svetovnem trgu in posledično vplivale nižje cene.

Stéphane Dujarric, tiskovni predstavnik urada generalnega sekretarja OZN, je na torkovi tiskovni konferenci dejal, da je dogovor, ki je deblokiral ukrajinska pristanišča, že znižal svetovne cene hrane.

Ta trend bo sčasoma pomagal državam, ki se soočajo s pomanjkanjem hrane, je prepričan Dujarric.

To je sicer res, vendar že ti podatki kažejo, da se je krepko pretiravalo tako glede obsega žita v ukrajinskih pristaniščih (v resnici ga je bilo za okoli 13 in ne 25 milijonov ton), kot glede neposrednega vpliva teh pošiljk na zmanjševanje lakote v svetu.

Doslej je Ukrajino zapustilo 14 ladij, približno polovica ladij, ki jih je vojna ujela v tamkajšnjih pristaniščih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek