REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški gradbeniki svarijo pred krizo: Nimamo novih naročil

Nemški gradbeniki svarijo pred krizo: Nimamo novih naročilDelež gradbenih podjetij, ki poročajo o pomanjkanju novih naročil, se je avgusta povečal na 44,2 odstotka. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Iz meseca v mesec se povečuje verjetnost, da bo vedno več podjetij propadlo,« je opozoril Klaus Wohlrabe, vodja raziskave.

Odpovedani gradbeni projekti in finančne težave med najemodajalci in gradbeniki v Nemčiji so dosegle najvišjo raven od ponovne združitve pred tremi desetletji, kar je še okrepilo gradbeno krizo v največjem gospodarstvu Evropske unije, piše Financial Times.

Zaradi bremena naraščajočih obrestnih mer, naraščajočih stroškov in šibkejšega povpraševanja je 20,7 odstotka gradbenih podjetij poročalo, da so bila prisiljena opustiti projekt avgusta, v primerjavi z 18,9 odstotka prejšnji mesec, kaže raziskava 500 podjetij, ki so jo izvedli raziskovalci inštituta Ifo v Münchnu.

»Iz meseca v mesec se povečuje verjetnost, da bo vedno več podjetij propadlo,« je opozoril dr. Klaus Wohlrabe, vodja raziskave, in opozoril, da je skoraj 12 odstotkov podjetij za gradnjo stanovanj poročalo o težavah s financiranjem, kar je najvišja raven od začetka raziskav pred 32 leti.

Tudi odstotek gradbenih podjetij, ki poročajo o pomanjkanju novih naročil, se je avgusta povečal na 44,2 odstotka, s 40,3 odstotka prejšnji mesec in 13,8 odstotka pred letom dni.

Nemški stroški gradnje so za 38,5 odstotka višji kot pred izbruhom pandemije v začetku leta 2020.

Wohlrabe je dejal, da je kriza še posebej huda med večinoma manjšimi gradbenimi podjetji, ki se osredotočajo le na gradnjo hiš.

»Nekatera podjetja se že borijo obdržati glavo nad gladino vode. Na srečo veliko podjetij pokriva tudi druge vidike gradnje - ceste, komercialne gradnje. To podjetjem omogoča nekakšno diverzifikacijo,« poudarja dr. Wohlrabe.

Naraščajoči stroški izposojanja po zvišanju obrestnih mer brez primer Evropske centralne banke v zadnjem letu, so zmanjšali povpraševanje po novih hipotekah in znižali cene hiš.

Hkrati je inflacija močno podražila gradnjo novih stanovanj. Nemški stroški gradnje so za 38,5 odstotka višji kot pred izbruhom pandemije v začetku leta 2020.

Več nemških vlagateljev je v preteklih nekaj tednih razglasilo stečaj.

Ifo ugotavlja, da so strožji predpisi o energetski učinkovitosti zmanjšali tudi vladne subvencije za gradbenike.

Več nemških vlagateljev je v preteklih nekaj tednih razglasilo stečaj.

Skupaj z višjimi stroški zadolževanja in šibkejšo rastjo - letos naj bi se nemško gospodarstvo skrčilo - je to povzročilo močan upad novih gradbenih dovoljenj v državi, ki so v drugem četrtletju padla za 34 odstotkov glede na leto prej.

Anketa nabavnih menedžerjev v sektorju, objavljena prejšnji teden, je pokazala, da je oživitev gradbene dejavnosti izravnala največji upad nemške gradbene dejavnosti v zadnjih več kot 13 letih.

Lani je bilo v Nemčiji zgrajenih le 295.300 stanovanj, kar je daleč od vladnega cilja zgraditi 400.000 stanovanj na leto.

Wohlrabe je dejal, da veliko podjetij živi od trenutne količine naročil, prejetih pred dvigom obrestnih mer.

Opozoril je, da večina nemških gradbenih podjetij pričakuje nadaljnje zmanjšanje novih poslov v naslednjih šestih mesecih.

Lani je bilo v Nemčiji zgrajenih le 295.300 stanovanj, kar je daleč od vladnega cilja zgraditi 400.000 stanovanj na leto.

Vodilni v panogi pričakujejo, da bodo številke za letos in prihodnje leto še nižje, kar je slaba novica za državo, ki se sooča s pomanjkanjem 700.000 domov, poroča Nemška zveza za nepremičnine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek