REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija: Osemdeset odstotkov ukrajinskih beguncev noče prijeti za delo

Nemčija: Osemdeset odstotkov ukrajinskih beguncev noče prijeti za deloZajetna socialna pomoč Ukrajince demotivira, da bi si poiskali delo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
V sosednji Poljski in na Češkem, ki sta prav tako sprejeli veliko beguncev, je zaposlenih približno dve tretjini Ukrajincev.

Le 20 odstotkov ukrajinskih beguncev, ki so se po začetku vojne z Rusijo zatekli v Nemčijo, je ta hip zaposlenih, piše Welt.

Nemški časnik dodaja, da je po podatkih Združenih narodov februarja 2022 v to državo prispelo nekaj več kot milijon Ukrajincev, štiri petine jih po letu in pol še vedno ne dela.

Je pa v sosednji Poljski in na Češkem, ki sta prav tako sprejeli veliko beguncev, zaposlenih približno dve tretjini Ukrajincev.

Welt za to krivi zajetno socialno pomoč, ki jo vlada kanclerja Olafa Scholza namenja Ukrajincem - prejemajo mesečne prihodke za nedeločen čas v višini 502 evra, pokriti pa so tudi njihovi življenjski stroški.

Zaradi tega nimajo motivacije, da bi si poiskali zaposlitev, sklepa časnik.

Na Poljskem pa znašajo mesečna nadomestila za begunce le 66 evrov, tisti, ki živijo v kolektivnih nastanitvah, pa morajo po štirih mesecih kriti polovico stroškov bivanja.

Češke oblasti ponujajo finančno pomoč v višini 200 evrov, ki po petih mesecih pade na 130 evrov.

Časnik navaja, da Ukrajinci na Poljskem in Češkem večinoma opravljajo slabo plačana dela, Nemčija pa ima drugačno strategijo. Namreč, glede na to, da ima okoli tri četrtine ukrajinskih gostov visokošolsko izobrazbo, jih Berlin pošilja na šestmesečne jezikovne in socializacijske tečaje v nemško družbo, da bi našli službo, ki ustreza njihovim kvalifikacijam.

A težava je, da tudi ta strategija ne deluje – število zaposlenih beguncev se je po podatkih raziskovalnega centra Fundacije Friedricha Eberta od oktobra 2022 povečalo le za odstotek.

Welt dodaja, da je za omenjeno težavo odgovorna tudi nemška birokracija, saj so druge države Evropske unije odpravile pravne ovire za imigrante, vlada kanclerja Scholza pa vztraja predvsem pri varnostnih pregledih.

Združeni narodi so sporočili, da je v Evropi 5,8 milijona ukrajinskih beguncev, ruska tiskovna agencija TASS pa je pred tem poročala, da je Rusija sprejela več kot 5,2 milijona Ukrajincev, ki so zbežali pred vojno, med njimi okoli 730.000 otrok.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek