REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Namesto RIB in KOZIC, zahtevajo pice in čevape!« Gostinci na Hrvaškem obupani zaradi »gostov iz pekla«

»Namesto RIB in KOZIC, zahtevajo pice in čevape!« Gostinci na Hrvaškem obupani zaradi »gostov iz pekla«Tip turista, ki so ga siti na Hrvaškem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na hrvaški obali se te dni, vsaj v Dalmaciji, dogaja nekaj sila nenavadnega, o tem pa poročajo lokalni mediji.

Slobodna Dalmacija namreč piše, da jih je »tarnanje« splitskih gostincev letos pritegnilo k vprašanju - kakšni to gostje prihajajo na Hrvaško?

»Gostinci nam pravijo, da so zaradi navala mladih tujcev primorani spremeniti ponudbo z jedilnika, da bi bili kos konkurenčnim objektom hitre prehrane in pekarnam,« poroča Telegraf Biznis.

Da bi sledili povpraševanju, so mnogi gostinci, ki so doslej pripravljali hrano za petičneže, zdaj začeli ponujati obroke, ki jih prej niso imeli na jedilniku ali pa so jih pripravljali v dražji izvedbi.

V obupu pravijo, da imajo vsega dovolj in da s svojimi imeni nočejo v javnost.

Hkrati pa nočejo biti niti tiho, saj ne morejo dognati, kaj se je zgodilo, da je denimo Split izgubil family klientelo, torej družine srednjega in visokega razreda, ki so v mestu rade bivale tudi več dni.

Split: naval mladih tujcev, ki neradi zapravljajo. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Zavedajo so, da so izgubili stranke, ki so znale uživati ​​v ribjih jedeh in kozicah na žaru...

Tudi ob kozarčku dobrega (in dragega) vina...

Petičneži z globokim žepom so preteklost, v obupu ugotavljajo gostinci na Hrvaškem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ugotavljajo, da zdaj v povprečju na hrvaško primorje prihajajo tisti, ki imajo najraje tople sendviče, kebabe, pomfrit in pice.

Niso edini, ki so nezadovoljni in protestirajo, dodaja Slobodna Dalmacija.

Na družbenih omrežjih stanodajalci iz Splita vse pogosteje objavljajo fotografije kaosa, ki jih je v apartmajih dočakal, ko so odšli mladi gosti, ki radi žurajo.

Najdejo celo razlita jajca po tleh, tudi v spalnicah, umazane kopalnice, smeti vsepovsod, kupe praznih steklenic različnih pijač in pločevink piva.

Še bolj so zagrenjeni in jezni prebivalci mestnega jedra, ki so že tedne ponoči soočeni s terorjem pijanih in okajenih posameznikov, poroča Telegraf Biznis.

Gostje, ki se samo zabavajo, so jim, pravijo, »zlezli čez glavo«, še posebej zato - dodajajo – ker od njih, kot gostov, nimajo nič.

Nezaželeni na hrvaški obali: mladina rada popiva, poje pa bore malo, še manj pa zapravlja za drage jedi... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Pridejo k nam, nič ne zapravijo, samo popivajo, se zdivjajo in potem pomirjeni, izpraznjeni, gredo domov lepo živet, nam pa ostanejo njihove smeti. Le majhen del jih zasluži nekaj malega od njih, za gostince so kot gostje - ničla. Domačine (Splićane) smo izgubili, k nam ne pridejo več, ker je nekdanja mestna oblast dvakrat enostransko dvignila ceno na terasah v centru mesta, za celo leto. Cena kave je na nekaterih lokacijah poskočila na 22 kun (2,9 evra). Splićani tega ne morejo in ne želijo plačati,« poroča Telegraf Biznis.

In kako naprej?

Gostinci na Hrvaškem menijo, da je za reševanje letošnje sezone prepozno, a naslednja bi lahko prinesla spremembe. Zahtevajo, da odločevalci sprejmejo turistično strategijo. Pravijo, da je nujno dobro premisliti o konceptu, smeri, o tem, kaj hrvaški turizem v resnici potrebuje.

Delite članek