REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na tisoče milijard minusa v proračunu ZDA: Zvezni primanjkljaj se je letos nepričakovano podvojil

Na tisoče milijard minusa v proračunu ZDA: Zvezni primanjkljaj se je letos nepričakovano podvojilNi precedensa za tako velik primanjkljaj – razen obdobij vojne, globoke recesije in nedavne pandemije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ni precedensa za tako velik primanjkljaj – razen obdobij vojne, globoke recesije in nedavne pandemije.

Zvezni primanjkljaj naj bi se letos skoraj podvojil, z okoli enega bilijona dolarjev lani na dva bilijona (tisoč milijard) dolarjev v proračunskem letu, ki se konča 30. septembra, poroča portal Axios.

Ni precedensa za tako velik primanjkljaj – razen obdobij vojne, globoke recesije in nedavne pandemije.

Jeff Stein iz Washington Posta je v nedeljo poročal o osupljivi predvideni številki, saj »višja plačila obresti in nižji davčni prihodki povečujejo neravnovesje porabe v državi navkljub močni splošni gospodarski rasti«.

Opozoril je, da se je po rekordni porabi vlade v letih 2020 in 2021 za boj proti vplivu covida-19 primanjkljaj leta 2022 zmanjšal za največji znesek doslej, s skoraj 3 bilijonov dolarjev na približno 1 bilijon dolarjev. Toda namesto da bi še naprej padal na raven pred pandemijo, se je primanjkljaj hipno močno povečal.

Strokovnjaki za proračun zdaj napovedujejo, da se bo verjetno povečal na približno 2 bilijona dolarjev za letošnje proračunsko leto, ki se konča 30. septembra, glede na napovedi Odbora za odgovoren zvezni proračun, nestrankarsko skupino, ki se zavzema za nižje primanjkljaje.

Portal Axios ob pojasnjevanju posledic novonastalih razmer ugotavlja, da tako veliko neravnovesje potrošnje kratkoročno prispeva k visokim obrestnim meram za potrošnike — vključno s hipotekami.

Dolgoročno to pomeni, da bodo stroški obresti verjetno izrinili vse druge zvezne prednostne naloge.

Ob višjih računih za plačilo obresti na povečan dolg se pričakujejo tudi nižji davčni prihodki, kljub močni gospodarski rasti.

»Močno gospodarstvo praviloma zmanjša primanjkljaj, a tokrat se to ne dogaja,« ugotavlja Stein.

Primanjkljaj je razlika med denarjem, ki ga zvezna vlada sprejme, in tistim, kar vsako leto porabi.

Ko obseg porabe preseže višino prihodkov, nastane primanjkljaj in ministrstvo za finance si mora izposoditi denar, ki ga država potrebuje za plačilo svojih računov.

Državni dolg ZDA trenutno presega 32 bilijonov dolarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek