REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Moskva svari Zahod: Zaradi zaplembe ruskega premoženja boste nosili posledice

Moskva svari Zahod: Zaradi zaplembe ruskega premoženja boste nosili poslediceTakšna dejanja lahko označimo le kot klasičen primer vdora v suvereno nepremičnino in banalno, neposredno krajo lastnino druge države, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Moskva se bo ustrezno in učinkovito odzvala na vse poskuse zaplembe ruskega premoženja in sredstev s strani zahodnih držav, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, poroča RIA Novosti.

»Večkrat smo govorili o nelegitimnosti enostranskih prisilnih ukrepov, ki so jih sprejele zahodne države v zvezi z ruskim premoženjem na tujem. Večkrat smo poudarili, da je zaseg premoženja Ruske federacije nezakonit in krši osnovna načela in norme mednarodnega prava, vključno s suvereno enakostjo držav,« navajajo v sporočilu.

Kot dodajajo na ministrstvu, je takšno ravnanje mogoče označiti le kot »klasičen primer posega v državno nepremično premoženje in banalno, neposredno krajo premoženja druge države«.

»Države kolektivnega Zahoda so ob tem lahko prepričane, da bo vsak njihov poskus zaplembe ruskih nepremičnin, pa tudi drugega premoženja, neizogibno naletel na ustrezen in učinkovit odziv,« so sklenili na ministrstvu.

Bloomberg poroča, da bi zdajšnja zaplemba ruskega državnega premoženja Ukrajini in Zahodu povzročila dolgoročne glavobole.

Italijanska centralna banka pa svari, da bi zaseg ruskega denarja ogrozil evro.

Izkoriščanje ruskega premoženja, zamrznjenega v EU, bo škodovalo enotni valuti, je opozoril vodja italijanske centralne banke.

Po začetku posebne vojaške operacije so zahodne države uvedle sankcije proti Centralni banki Rusije in zamrznile njene rezerve, vendar natančen obseg imobiliziranih sredstev ni znan.

Po podatkih Centralne banke Rusije konec junija 2021 je bilo v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Kanadi, ZDA, Franciji in na Japonskem shranjenih približno 288 milijard dolarjev, v neimenovanih državah pa še 63 milijard dolarjev.

V začetku leta 2022 je bila po poročanju Banke Rusije skoraj polovica od 630,6 milijarde dolarjev njenih sredstev v sredstvih v ključnih rezervnih valutah.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zamrznitev ruskega premoženja v Evropi označilo za krajo, pri čemer so opozorili, da cilj Evropske unije niso le sredstva zasebnikov, temveč tudi državno premoženje.

Kremelj je sporočil, da bi sprejemanje takšnih odločitev pomenilo »še en korak v kršenju vseh pravil in norm mednarodnega prava«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek