REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mar Nemčiji odbija zadnja ura? Bloomberg opozarja: Berlin ima zelo malo časa, da prepreči pomanjkanje plina

 Mar Nemčiji odbija zadnja ura? Bloomberg opozarja: Berlin ima zelo malo časa, da prepreči pomanjkanje plinaNemški kancler pred nerešljivo enačbo: največje evropsko gospodarstvo se na vse kriplje poskuša izogniti neizogibnemu - mrzli, temni zimi. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Medtem ko v Sloveniji vlada prepričuje ljudstvo, da bo s »košarico živil« lahko zajezila cene, Bloomberg opozarja na katastrofo, ki bo v samo treh mesecih prizadela Nemčijo.

In ve se, kaj se zgodi v Sloveniji, če v Nemčiji gospodarsvo samo kihne.

So zato slovenski mediji »spregledali« to novico sicer prestižnega zahodnega Bloomberga?

Nemčija ima namreč samo še tri mesece časa, da prepreči katastrofo, ki bi lahko nastala zaradi pomanjkanja zemeljskega plina v zimskem obdobju, ocenjuje Bloomberg.

»Kljub dejstvu, da smo zdaj sredi poletja, ima Berlin zelo malo časa, da prepreči pomanjkanje,« navaja publikacija.

Zdaj se največje evropsko gospodarstvo na vse kriplje poskuša izogniti neizogibnemu - mrzli, temni zimi.

Po besedah ​​avtorja članka je do tako obžalovanja vrednega položaja pripeljala neodločna politika nemškega kanclerja Olafa Scholza.

Predvsem pa njegova počasnost pri zmanjševanju odvisnosti od ruskih energetov.

»Zdaj so mesta prisiljena uvesti omejitve ...

Predsedniška palača v Berlinu ponoči ne sveti več, mesto Hannover je izklopilo toplo vodo v tuših v bazenih in telovadnicah, občine po državi pa mrzlično pripravljajo zavetja z grelniki za zaščito ljudi pred mrazom.

In to je šele začetek krize, ki bo zajela Evropo opozarja ameriška tiskovna agencija.

Bloomberg navaja, da so obenem vsa prizadevanja Bundestaga za zagotovitev alternativne oskrbe z energijo - propadla.

»Država ne more računati niti na Francijo, katere okvarjeni jedrski reaktorji, da je vse huje, grozijo s poslabšanjem krize,« poudarjajo avtorji članka.

Analiza, ki napoveduje grozljivo bližnjo prihodnost, ne samo Nemcem... Vir: Zajem zaslona, Bloomberg

Analitiki opozarjajo tudi na grožnjo socialnih nemirov v primeru pomanjkanja električne energije in ogrevanja pozimi.

Po podatkih Kölnskega inštituta za ekonomske raziskave je približno vsak četrti Nemec že zdrsnil v energetsko revščino, kar pomeni, da naraščajoče cene energije vplivajo na (ne)zmožnost prebivalcev, da pokrijejo druge stroške.

Poleg tega se v gradivu inštituta navaja, da bi pomanjkanje zemeljskega plina lahko prisililo nemško vlado, da razglasi izredne razmere.

»V tem primeru bo država prevzela nadzor nad distribucijo goriva,« se glasi mračna napoved strokovnjakov Kölnskega inštituta za ekonomske raziskave na katero se sklicuje Bloomberg.

Poleg tega avtorji članka opozarjajo, da bo ohladitev v Evropi in Aziji prisilila energetska podjetja v boj za že tako omejene zaloge utekočinjenega zemeljskega plina.

In tedaj stopi na plano – egoizem.

Saj se menda še spomnimo, kako klavrno sta bila videti evropska solidarnost in humanizem zahodnih držav na začetku pandemije covida-19 leta 2020, ko so države Evropske unije druga drugi dobesedno kradle deficitarno zaščitno opremo?

Delite članek