REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži o ukrajinskem žitu, ki bo rešilo svet lakote: Še en nesporen dokaz o tem, kdo ga pravzaprav – zažiga!

Laži o ukrajinskem žitu, ki bo rešilo svet lakote: Še en nesporen dokaz o tem, kdo ga pravzaprav – zažiga!Pričevalka: Zažgano žito, krivec - ukrajinska vojska. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Že vrsto dni lahko poslušamo svetovne medije, ki nakladajo o tem, kako bo žito iz Ukrajine odločilno pri reševanju sveta pred lakoto.

Slovenski mediji poročajo celo o 22 milijonih ton (RTV SLO) in več - v resnici pa jih je manj kot 13...

Pri tem se navajajo številke o »ujetih« milijonih tonah žita, ki so daleč od realnosti.

Po navedbah številnih medijev naj bi sporazum iz Carigrada med Ukrajino in Rusijo sprostil več kot 20 milijonov metričnih ton žita.

Te naj bi obtičale v blokiranih črnomorskih pristaniščih v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je celo opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile.

»'Trenutno je blokiranih od 20 do 25 milijonov ton žita, jeseni pa bi se ta številka lahko povečala na 70 do 75 milijonov ton,' je povedal ukrajinski predsednik, čigar država je bila pred rusko invazijo četrta največja izvoznica pšenice in koruze na svetu,« je navedbe Zelenskega nekritično preplonkala slovenska spletna stran N1.

Tako je o 20 milijonih ton žit poročal tudi New York Times.

Potrojena blokada pšenice?
Potrojena blokada pšenice? Vir: Zajem zaslona, N1

Razkrinkali so jih na strani Moon of Alabama, kjer navajajo, da je po podatkih World-Grain.com ukrajinski izvoz žita do zdaj dosegel 47,2 milijona ton za obdobje 2021–2022, torej do 6. junija 2022.

Ukrajina je nato v prvih petih dneh junija izvozila 148.000 ton žitaric, s čimer je skupno količino od julija 2020 do junija 2022 povečala na 47,2 milijona ton.

Gre za podatke ukrajinskega ministrstva za kmetijstvo, kot je poročal Reuters.

Kdo pa žito res uničuje kaže posnetek iz mesta Rubižnoje, kjer je španska poročevalka posnela, kako so ukrajinske sila obstreljevale in uničile silos z žitom, ki se je vnelo in še vedno gori.

Ukrajinsko ministrstvo je sporočilo, da je skupna količina vključevala 18,578 milijona ton pšenice, 22,4 milijona ton koruze in 5,7 milijona ton ječmena, pri čemer so v začetku junija prevladovale pošiljke koruze, poudarja Reuters.

Ukrajina je v letih 2019–2020 dosegla izvoz 54,9 milijona ton pšenice, koruze in ječmena, vendar se je v obdobju 2020–2021 ta količina zmanjšala na 44,9 milijona ton, večinoma zaradi nižje proizvodnje pšenice, poroča ministrstvo za kmetijstvo ZDA.

Pred invazijo Rusije je bilo predvideno, da bo Ukrajina v letih 2021–2022 izvozila 63,7 milijona ton žitaric.

Ker so te številke stare več kot 8 tednov in je bila tedaj razlika med predvidenim izvozom in dejanskim izvozom do 5. junija: 63,7 - 47,2 = 16,5 milijona ton žitaric, ukrajinski izvoz žita pa bo junija po podatkih ukrajinskega ministrstva dosegel 2 milijona ton, to pomeni, da so od prvega poročila v Ukrajini izvozili še 3 milijone ton žit.

Proizvodnja žitaric v Ukrajini - največja na proruskem vzhodu
Proizvodnja žitaric v Ukrajini - največja je na proruskem vzhodu države. To dokazuje, da je veliko pompa okoli žita v Ukrajini zgolj propagandna akcija Zahoda. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skupni preostali izvoz iz prejšnje sezone se bo tako verjetno zmanjšal na približno 13 milijonov ton in zato ni jasno, kje naj bi New York Times našel 20 milijonov metričnih ton, ki na bi obtičale v črnomorskih pristaniščih v Ukrajini.

Slovenski mediji pa poročajo celo o 22 milijonih ton (RTV SLO) in več - v resnici pa jih je manj kot 13...

V obdobju 2016–2020, prikazanem na zgornji sliki, sta imela Lugansk in Doneck manjšo proizvodnjo od običajne zaradi državljanske vojne, ki se je začela že leta 2014.

Ob tem so ta žita bila blokirana ves čas zgolj zaradi ukrajinskih min posejanih ob črnomorskih pristaniščih, vsi zahodni mediji pa so neresnično poročali, da jih je blokirala ruska vojska.

Ob tem je prav tako potrebno vedeti, da se največ žita proizvede na vzhodu Ukrajine, kjer živi pretežno prorusko prebivalstvo.

Ta del države pa bo skoraj gotovo kmalu del Rusije.

V obdobju 2016–2020, prikazanem na zgornji sliki, sta imela Lugansk in Doneck manjšo proizvodnjo od običajne zaradi državljanske vojne, ki se je začela že leta 2014.

Krim je prav tako imel precej manjšo kmetijsko proizvodnjo od običajne, saj je režim v Kijevu od leta 2014 blokirala oskrbo polotoka z vodo.

Kdo pa žito res uničuje kaže posnetek iz mesta Rubižnoje, kjer je španska poročevalka posnela, kako so ukrajinske sila obstreljevale in uničile silos z žitom, ki se je vnelo in še vedno gori.

Jasno, uničujejo žito na vzhodu Ukrajine, ki je Kijev nima več pod nadzorom.

Medtem so tudi ruski napadi v Odesi zadeli zgolj vojaške objekte.

Zadeta ladja, ne pa žito - Odesa
Zadeta ladja, ne pa žito - Odesa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Fotografije kažejo, da je škoda nastala samo na pomolih, kjer so bile privezane vojaške ladje, ne pa na silosih z žitom.

Zahodni mediji teh prizorov seveda niso prikazali, ker se ne skladajo z običajno in zapovedano matrico o potrebi slikanja »barbarskih Rusov.«

Delite članek