REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Komentar Xinhua: Sodelovanje v pobudi Pasu in poti za pospešitev propada »neokolonializma«

Komentar Xinhua: Sodelovanje v pobudi Pasu in poti za pospešitev propada »neokolonializma«Pas in pot - otvoritvena svečanost. Vir: Xinhua

Sedaj, ko je pobuda Pas in pot (Belt and Road - BRI) stara 10 let, je jasno, da je globalni projekt stoletja začrtal novo razvojno pot skupnega miru in blaginje.

Vendar pa nekateri zahodni kritiki iz ljubosumja, bojazni ali strateških razlogov uporabljajo slabšalne izraze, kot je »neokolonializem«, da bi opisali BRI, da bi spodkopali produktivno sodelovanje Kitajske s partnerskimi državami.

Dejstvo je, da namesto, da bi bil nekakšna različica neokolonializma, ta projekt - največja platforma za mednarodno sodelovanje - dejavno pospešuje razgradnjo »neokolonializma« s krepitvijo bistvenih neodvisnih razvojnih zmogljivosti držav Globalnega juga.

Mnoge od teh držav so bile kolonizirane in ostajajo ujete v senci neokolonializma suzerenov.

Ta projekt - največja platforma za mednarodno sodelovanje - dejavno pospešuje razgradnjo »neokolonializma« s krepitvijo bistvenih neodvisnih razvojnih zmogljivosti držav Globalnega juga.

Neokolonializem se na splošno nanaša na nadzor, ki ga močne kapitalistične države izvajajo nad državami v razvoju na področjih, kot so gospodarstvo, finance, ideologija in upravljanje, z namenom ohranjanja njihovega izkoriščanja.

Odprava te škodljive dediščine je nujna za vzpostavitev pravičnega mednarodnega reda.

Za razliko od nekaterih zahodnih držav Kitajska ni nikoli kolonizirala drugih.

Kot mnoge države je bila tudi Kitajska v svoji moderni zgodovini žrtev imperialističnih vpadov.

Kitajska v svoji sodobni diplomaciji vse države, velike ali majhne, močne ali šibke, bogate ali revne, obravnava kot enake in se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav.

Kitajska v svoji sodobni diplomaciji vse države, velike ali majhne, močne ali šibke, bogate ali revne, obravnava kot enake in se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav.

Nikoli ne smemo pozabiti, da je najpomembnejše načelo skupne izgradnje Pasu in poti obsežno posvetovanje, skupni prispevek in skupne koristi.

Obširno posvetovanje je bistveno za spodbujanje sodelovanja. Zato se dosledno poudarja, da mora biti BRI tesno usklajen z razvojnimi strategijami in načrti partnerskih držav in regij.

Projektni dogovori so zaključeni in izvedeni na podlagi soglasja in skupnih prizadevanj vseh vpletenih strani, s ciljem doseči visoke standarde, trajnostne rezultate, ki povečujejo preživetje.

Tako imenovana »dolžniška past« se pogosto navaja kot podpora trditev o »kitajskem neokolonializmu.«

Vendar ta argument nima temeljne logike in služi predvsem kot politična taktika nekaterih držav za očrnitev ugleda Kitajske in ustvarjanje delitev med Kitajsko in njenimi partnerji v pobudi Pas in pot.

Vir: Posnetek zaslona

Države v razvoju se večinoma zadolžujejo pri komercialnih in multilateralnih posojilodajalcih. Po statističnih podatkih Svetovne banke o mednarodnem dolgu so do konca leta 2020 komercialni in multilateralni upniki predstavljali 40 odstotkov oziroma 34 odstotkov javnega zunanjega dolga 82 držav z nizkimi in nižjimi srednjimi dohodki.

Iskanje sfere vpliva ali geopolitičnih interesov ni namen Kitajske pri spodbujanju BRI.

Bilateralni uradni upniki so predstavljali 26 odstotkov, Kitajska pa manj kot 10 odstotkov tega dolga.

Diplomacija dolžniške pasti je tipičen mehanizem zahodnih sil, katerih pomoč in posojila z visokimi obrestmi in hkrati političnimi pogoji je treba kriviti za čezmerne dolgove, ki so si jih v zadnjih desetletjih nakopičile nekatere države v razvoju.

Politizirani diskurz, ki BRI pripisuje oznako neokolonializma, je šibek in jalov glede na naraščajočo priljubljenost in izrazit uspeh v prvih 10 letih te pobude.

Kitajsko-laoška železnica je neobalni Laos spremenila v državo, ki je povezana s kopnim, kar je posredno dodalo več kot 100.000 delovnih mest za državo in bi lahko povečalo skupni dohodek Laosa za 21 odstotkov.

Železnica Mombasa-Nairobi predstavlja 2 odstotka kenijske gospodarske rasti.

Gradnja Pasu in poti je velik korak odpiranja Kitajske v novem obdobju, vendar nikakor ne služi samo razvoju Kitajske. Namesto tega ponuja drugim državam platformo za izmenjavo razvojnih priložnosti Kitajske za spodbujanje skupne rasti.

Ta projekt ceni zmagovalne rezultate in zavrača enostranske prednosti ter se tako ujema z bistvom ustvarjanja skupnosti s skupno prihodnostjo človeštva. Iskanje sfere vpliva ali geopolitičnih interesov ni namen Kitajske pri spodbujanju BRI.

Kitajska in ZDA
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Veličastne ideje, ki so jih predlagale nekatere razvite države, so pogosto pomenile le retoriko z malo vsebinskega ukrepanja.

Prepuščajo se gradnji gradov v zraku v smislu »podpore« državam v razvoju, Kitajska pa gradi ceste, pristanišča, industrijske parke, tehnične centre ter vetrne in sončne elektrarne za partnerske države pobude Pas in pot.

BRI je vključujoča in odprta platforma, ki pozdravlja vse države, da sodelujejo v obojestransko koristnem sodelovanju za skupne razvojne interese vseh.

Neokolonializem in hegemonizem ne vodita v nič drugega kot v neizogibno slepo ulico. Nasprotno pa je pobuda BRI polna vitalnosti, saj so se predstavniki več kot 140 držav ta torek in sredo zbrali v Pekingu, da bi skupaj ustvarili nov zagon in začrtali nov načrt za napredek visokokakovostnega sodelovanja v okviru pobude Pas in pot v novi fazi.

S sprejetjem pristopov o »vzreji gosi, ki nesejo zlata jajca« in »učenju ljudi kako loviti ribe« namerava Kitajska pomembneje prispevati k pomoči partnerskim državam pri njihovem socialno-ekonomskem razvoju, da se bodo lahko rešile neokolonialnega dolga in drugih pasti, ki jih ustvarja Zahod.

Neokolonializem in hegemonizem ne vodita v nič drugega kot v neizogibno slepo ulico.

Nasprotno pa je pobuda BRI polna vitalnosti, saj so se predstavniki več kot 140 držav ta torek in sredo zbrali v Pekingu, da bi skupaj ustvarili nov zagon in začrtali nov načrt za napredek visokokakovostnega sodelovanja v okviru pobude Pas in pot v novi fazi.

Vsekakor se lahko med potekom sodelovanja pobude Pas in pot pojavijo izzivi in težave.

Tretji forum za mednarodno sodelovanje Pas in pot predstavlja pomembno priložnost za voditelje in predstavnike, da razmislijo o produktivnem preteklem desetletju in razpravljajo o načrtih za novo desetletje še večje produktivnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek