REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska: Preiskava Evropske komisije o električnih avtomobilih - čisti protekcionizem!

Kitajska: Preiskava Evropske komisije o električnih avtomobilih - čisti protekcionizem!Obiskovalci si ogledujejo vozilo EL6 Nio v Rotterdamu 15. junija letos. Vir: Xinhua

Preiskava Evropske komisije o kitajskih električnih vozilih, za proizvodnjo katerih naj bi bile uporabljene državne subvencije, bo negativno vplivala na gospodarske in trgovinske vezi med to azijsko državo in Evropsko unijo, je opozorilo kitajsko ministrstvo za trgovino.

Že uvedena preiskava naj bi ugotovila, ali so predlagane kaznovalne tarife upravičene z vidika zaščite proizvajalcev EU pred, kar je predsednica EK Ursula von der Leyen opisala kot poplavo uvoženih cenejših kitajskih električnih vozil, poroča Reuters.

»Kitajska verjame, da je cilj ukrepov, ki jih predlaga Evropska unija, pravzaprav zaščita lastne industrije v imenu 'poštene konkurence'. Gre za odkrito protekcionistično dejanje, ki bo resno motilo in škodilo svetovni avtomobilski industriji in dobavni verigi, vključno z EU, a tudi negativno vplivalo na gospodarske in trgovinske odnose med Kitajsko in Unijo,« je v izjavi zapisalo kitajsko ministrstvo za trgovino.

Reuters navaja, da bo preiskava, ki jo je sprožila sama Evropska komisija, in ne pritožbe industrije prispevala k že tako napetim trgovinskim in naložbenim odnosom Evropske unije s Kitajsko.

Mimogrede, evropski proizvajalci so na nedavno končanem avtomobilskem salonu v Münchnu pokazali električna vozila, ki se bodo na trgu pojavila šele leta 2026 ali 2027, medtem ko Kitajci ponujajo street-ready avtomobile (že pripravljene za na cesto).

Financial Times (FT) komentira, da je »Kitajska na trgu električnih vozil že tako napredovala, da je konkurenco pustila daleč za seboj. [...] Obtožbe, da je uspeh Kitajske posledica večdesetletnega prizadevanja kitajske vlade, so v resnici iz trte zvite.

Nakopičene prednosti Kitajske so (za EU) zastrašujoče. Kitajska obvladuje dve tretjini svetovnih zmogljivosti za predelavo litija, surovine za baterije, in obvladuje vse vidike proizvodnje baterij.

Lani je proizvedla 10-krat več baterijskih vozil kot Nemčija. Ima prednost pri proizvodnih stroških za morda 20 do 25 odstotkov. Stroški transporta (kot tudi 10-odstotne carine) so zmanjšali to vrzel, vendar bodo postali manj pomembni, ko bo kitajski izvoz naraščal, zlasti cenovno dostopnih vozil za množični trg, ki se soočajo z malo evropske konkurence.«

Kitajska je v bistvu predvidela, da bodo prihodnost električni avtomobili, in je okoli tega razvila pametno industrijsko strategijo, medtem ko so Evropejci (in Američani) postali zadovoljni in počivali na lovorikah, opozarja FT na hinavščino vodilnih v EK.

Nenazadnje, EU je samo dve leti nazaj tarnala nad nesprejemljivo ravnjo ogljičnega odtisa na Kitajskem.

Zdaj pa je moti, da je Kitajska vmes postala največja proizvajalka (poceni) električnih avtomobilov.

Namesto da je jezna na Kitajsko, ker je boljša, ali da postavlja trgovinske ovire, ki bodo samo nagrajevale in spodbujale samozadovoljstvo evropskih proizvajalcev, bi morala EU to tekmovanje uporabiti kot dobro priložnost, da se prebudi in spremeni svoj način, sklepa FT.

Po podatkih kitajske carine se je leta 2022 izvoz v EU povečal za 8,6 odstotka - na 562 milijard dolarjev, medtem ko je uvoz iz EU upadel za 7,9 odstotka - na 285 milijard dolarjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek