REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska beleži porast patentnih prijav iz partnerskih držav pobude »Pas in pot«

Kitajska beleži porast patentnih prijav iz partnerskih držav pobude »Pas in pot«Xi Jinping nagovarja srečanje Pas in pot. Vir: X, posnetek zaslona

Kitajska je med letoma 2013 in 2022 opazila naraščajoče število patentnih prijav in podeljenih patentov iz partnerskih držav pobude Pas in pot (Belt and Road Initiative - BRI), je v torek sporočil glavni regulator intelektualne lastnine v državi.

Podatki, ki jih je objavila Nacionalna uprava za intelektualno lastnino (NIPA), so pokazali, da se je v tem obdobju število patentnih prijav, vloženih iz držav BRI na Kitajskem, povečalo z 18.000 na 29.000 s povprečno letno stopnjo rasti 5,4 odstotka, medtem ko je število podeljenih patentov s 6.000 povzpelo na 14.000 s povprečno letno stopnjo rasti 9,8 odstotka.

Patentne prijave je vložilo skupno 115 držav BRI, med katerimi so se po številu prijav na vrhu uvrstile Republika Koreja, Italija, Singapur, Avstrija in Luksemburg.

Patentne prijave je vložilo skupno 115 držav BRI, med katerimi so se po številu prijav na vrhu uvrstile Republika Koreja, Italija, Singapur, Avstrija in Luksemburg.

Večina prijavljenih patentov je spadala v kategorijo patentov za izume, ostali pa so vključevali patente za modele in patente za uporabne modele.

V istem obdobju se je število patentnih prijav s strani Kitajske v državah BRI povečalo z 2.000 na 15.000 s povprečno letno stopnjo rasti 25,8 odstotka, medtem ko je število podeljenih patentov poskočilo s 1.000 na 8.000, s povprečno letno stopnjo rasti 23,8 odstotka.

Digitalne komunikacije, računalniška tehnologija in proizvodnja električnih naprav so bile tri industrijske veje z največjim obsegom patentnih prijav iz Kitajske.

NIPA je ugotovila, da se je Kitajska zavezala k negovanju boljšega okolja za zaščito intelektualne lastnine in poslovnega okolja za deljenje razvojnih priložnosti z drugimi državami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek