REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kapitulacija? Zima se bliža, Nemčija pa v hudi dilemi: »Morda bomo morali zagnati Severni tok 2!«

Kapitulacija? Zima se bliža, Nemčija pa v hudi dilemi: »Morda bomo morali zagnati Severni tok 2!«Klaus Ernst: »Na splošno je vseeno, po katerem plinovodu bo Nemčija dobila plin - v vsakem primeru ostaja ruski. Če ne bo drugih možnosti, ne glede na to, iz katerega razloga, in če bo navsezadnje plin možno dobiti samo prek 'Severnega toka 2', se bo treba čim prej pogovarjati o njegovem zagonu.« Vir: Zajem zaslona, Telegram

»Plinovod Severni tok 2 bi lahko uporabili tudi za dobavo plina v Nemčijo, če Berlin ne bo imel druge izbire,« meni Klaus Ernst, vodja odbora Bundestaga za energetiko in podnebje.

»Na splošno je vseeno, po katerem plinovodu bo Nemčija dobila plin - v vsakem primeru ostaja ruski. Če ne bo drugih možnosti, ne glede na to, iz katerega razloga, in če bo navsezadnje plin možno dobiti samo prek 'Severnega toka 2', se bo treba čim prej pogovarjati o njegovem zagonu,« je dejal poslanec.

Po njegovem mnenju je treba vprašanje oskrbe Nemčije s plinom obravnavati zunaj konteksta ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini.

Pozval je vlado kancelrja Olafa Scholza, naj se izkoristijo vse možnosti za oskrbo s plinom.

Poleg tega Ernst opozarja, da bi popolna odsotnost »modrega goriva« za Nemčijo lahko imela učinek »socialne bombe«.

Zato se nemški poslanec zavzema za čim prejšnji začetek pogovorov med Berlinom in Moskvo o dobavi energentov.

Pred tem je nemški minister za gospodarstvo in zaščito podnebja Robert Habeck izjavil, da bi začetek obratovanja Severnega toka 2 za Evropo pomenil kapitulacijo pred Rusijo.

Gradnja plinovoda »Severni tok 2« je bila zaključena 10. septembra leta 2021.

Plinovod je v celoti pripravljen za obratovanje.

Toda Berlin je klonil pod pritiski Washingtona in že po koncu gradnje omenjenega plinovoda pod različnimi prozornimi izgovori prelagal izdajo dovoljenja za obratovanje, da bi pol leta kasneje, po začetku ruske posebne operacije v Ukrajini, Berlin zamrznil vse postopke v zvezi s projektom in prekinil tudi certificiranje.

Gre za umik dokumenta iz ministrstva, ki ga vodi prav Habeck, a na podlagi katerega je Zvezna agencija za omrežja izvajala certificiranje operaterja novega plinovoda.

Delite članek