REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je posledica brexita, ne pa pandemije!« Prodajalka razkrila, zakaj so police britanskih trgovin vse bolj prazne

»To je posledica brexita, ne pa pandemije!« Prodajalka razkrila, zakaj so police britanskih trgovin vse bolj prazneBrexit je prinesel - prazne police... Vir: LE, Twitter

Vse kaže, da se britanski »brexit« ni iztekel tako, kot so to napovedovali vodilni konservativci z Borisom Johnsonom na čelu.

Ne le, da v televizijskih oddajah sedaj britanskega premierja Johnsona že javno obtožujejo, da je »lažnivec«, ob tem se njegova vlada pripravlja tudi na razveljavitev »severnoirskega protokola«, ki ga je po petih letih trdih pogajanj nekoč podpisal sam Johnson.

In ob vsem tem tudi potrošniki že čutijo posledice izstopa iz Evropske unije in odhoda z evropskega trga.

Italijanka, ki dela v veliki britanski verigi supermarketov, je za The London Economic razkrila, da tega, kar se sedaj dogaja, ni videla še nikoli v zadnjih 12-tih letih.

Prazne police - slika je simbolična Vir: The London Economic
Prazne police... Vir: The London Economic, Twitter

Pošiljke blaga namreč zamujajo, enako pa ji sporoča prijateljica, ki dela na drugem delu Londona.

Ko sedaj pride dostava, potem vidimo same iste stvari, mleko, sir, čokolado Cadbury, stvari, ki jih poznate, ki so narejene tukaj. Prepričana sem, da uvoz ne deluje.

To pomeni, da se njene izmene odpovedujejo in da izgublja delovni čas. In seveda denar.

»Dejstvo je, da ne vemo, kaj se dogaja, dobimo namreč pošiljko in potem tri do štiri dni ne dobimo nobene dostave. Osebje ostaja doma. Tako sem razburjena!«

In kako si zaposleni razlagajo nenavadno dogajanje in prazne police?

»Pomanjkanje pošiljk je posledica brexita. Tu sem že 12 let in tega še nisem videla. Redne dobave so bile tudi pred brexitom. Tudi v času pandemije lani še nikoli ni bilo tako hudo. To se ne dogaja zaradi pandemije, ker so pošiljke blaga lani prihajale brez težav. V času pandemije sem delala, nikoli nisem nehala delati, ko so ljudje začeli panično kupovati smo imeli nekaj težav, ampak zato, ker so ljudje pokupovali vse, ne pa zato, ker nismo imeli ničesar za prodati, kot se dogaja sedaj,« je pojasnila.

PV Boris Johnson in in predsednica EK Ursula von der Leyen  Vir: EK
PV Boris Johnson in in predsednica EK Ursula von der Leyen. Vir: Evropska komisija

»Dobili smo to, za kar smo glasovali. Vlada pa bi morala državljanom povedati, da ta dogovor ne deluje,« je ocenila.

Poudarja, da so številni vozniki tovornjakov, ki so prevažali izdelke do supermarketov, zapustili Veliko Britanijo zaradi brexita, zato sta uvoz in dostava zelo otežena.

»Ko sedaj pride dostava, potem vidimo same iste stvari, mleko, sir, čokolado Cadbury, stvari, ki jih poznate, ki so narejene tukaj. Prepričana sem, da uvoz ne deluje, zato me skrbi, ko vidim, da nekateri izdelki manjkajo in ne vem, kdaj se bo to normaliziralo. Praznih polic je preveč. Izdelkov iz EU ne vidimo več, preveč je manjkajočih izdelkov, kot je na primer sveža hrana, česar prej nismo videli. Na nekaterih izdelkih, na primer toaletnih vidimo, da pišejo navodila v arabščini ali hindujščini in mislim, da nadomeščajo izdelke, ki so jih pred brexitom uvažali iz Evrope

Takšno stanje spravlja v obup tudi kupce.

Dobili smo to, za kar smo glasovali. Vlada pa bi morala državljanom priznati, da ta dogovor ne deluje.

»Nekateri sprašujejo, zakaj določenega izdelka nimamo več. Raje kupujem pri Aldiju ali Lidlu, ker tam veste, od kod prihaja blago, in so izdelki iz EU, piščanca ne kupujem v svoji trgovini, ker ne vem, od kod so jih nabavili. Raje bi ostala pri izdelkih, povezanih s trgovinama iz EU.«

Prodajalka je želela ostati anonimna, ker se boji, da bi ob razkritju identitete lahko izgubila službo.

»V tej državi sem priseljenka, prvi bodo morali oditi priseljenci. Preveč Britancev je glasovalo za brexit, podpirali so ga tudi kupci in bojim se, da bodo sedaj rekli, da ne bodo več zaposlovali ljudi iz EU,«  je sklenila svojo klavrno zgodbo.

Delite članek