REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Guardian: Bo Nemčija tokrat obdržala naziv »bolnika Evrope«?

Guardian: Bo Nemčija tokrat obdržala naziv »bolnika Evrope«?Kot spominja britanski časnik, so v Nemčiji skozi zgodovino gospodarske težave povzročale tudi politični ekstremizem. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemčija je v težavah. Njeno gospodarstvo v zadnjih dveh letih skorajda sploh ni raslo.

Infrastruktura ji je slaba in jo je treba posodobiti.

Železničarji stavkajo:

Protesti kmetov so ohromili Berlin.

Na tisoče uslužbencev Deutsche Bank je izgubilo službo.

Standardi v izobraževanju padajo, podpora skrajno desnim in levim strankam pa raste. Nemčijo že drugič v 25 letih imenujejo »bolnik Evrope«, piše v avtorskem besedilu urednik gospodarske rubrike britanskega Guardiana.

»Guardian« spominja, da so v Nemčiji skozi zgodovino gospodarske težave povzročale tudi politični ekstremizem.

Vendar pa britanski časnik ocenjuje, da se trenutne razmere s stagnirajočim gospodarstvom ne morejo kosati s hiperinflacijo iz leta 1923 ali stopnjo brezposelnosti v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja.

»Zgodba o vrnitvi Weimarske republike je močno pretirana,« je prepričan urednik »Guardiana«.

Nato pa pristavi, da je kancler Olaf Scholz v velikih težavah, saj drvi iz krize v krizo.

Konec lanskega leta je nemško ustavno sodišče razsodilo proti načrtu nemške vlade, ki bi dovolil, da se denar, namenjen nadzoru pandemije, porabi za prehod na brezogljično energetsko gospodarstvo.

To je povzročilo 60-milijard evrov težko luknjo v proračunu, ki jo je nato bilo treba zapolniti z nepriljubljenimi varčevalnimi ukrepi.

Kot v mnogih drugih evropskih državah je tudi priseljevanje eno od osrednjih političnih vprašanj.

Prejšnjič se etiketa »bolnik Evrope«, prvič uporabljena leta 1998, ko se je zedinjena Nemčija prvič po dolgem času soočala z gospodarskimi izzivi - ni dolgo prijela.

Nemčija si je opomogla in se hitro ponovno uveljavila kot vodilno evropsko gospodarstvo.

Močna nemška proizvodna baza je bila idealna za naskok na hitro razvijajoči se kitajski trg.

Uvedba evra po konkurenčni stopnji in zagotavljanje poceni dobave energije iz Rusije sta povečala dobičke podjetij in ustvarila ogromen trgovinski presežek.

Ko so se južnoevropske države med krizo evroobmočja znašle v hudih finančnih težavah, jih je pričakala »jezikova župa« iz Berlina.

Ostro sporočilo Berlina in nemških bankirjev Španiji, Italiji, Portugalski in Grčiji se je glasilo, da bi morale slediti zgledu Nemčije in postati bolj konkurenčne...

Medtem se je položaj močno spremenil.

Pod taktirko Olafa Scholza in Evropske unije se je tudi Berlin odpovedal poceni energentom iz Rusije... Nato so se začele vrstiti težave v gospodarstvu Nemčije, pa tudi EU.

In čeprav je Nemčija še vedno največje gospodarstvo v evroobmočju, ima zdaj enega najslabših rezultatov.

V zadnjih treh mesecih leta 2023 je upadel za 0,3 odstotka in – nekoliko ironično – je le boljši od pričakovanega učinek Portugalske, Italije in Španije evroobmočje rešil pred padcem v tehnično recesijo, sklene »Guardian«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek