REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Groteskna nesposobnost Evropske komisije: Putin dosegel 20 milijard evrov proračunskega presežka, rubelj povozil evro!

Groteskna nesposobnost Evropske komisije: Putin dosegel 20 milijard evrov proračunskega presežka, rubelj povozil evro!»Vzemi ta plačila za energijo, Putin, to te bo izučilo!« Vir: Posnetek zaslona, twitter

»Pakete sankcij smo prikrojili tako, da dosežemo največji učinek v Rusiji, ne da bi sami sebi preveč škodili.«

Izjava von der Leyenove kaže, da se je predsednica EK znova dokazala kot nesposobna in amaterska 'državnica'.

To je marca za ZDF povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Pri tem pa sploh ni dvoma, da se je – a je to koga presenetilo? – zgodilo ravno nasprotno.

Zadevna izjava von der Leynove kaže, da se je predsednica Evropske komisije znova dokazala kot nesposobna in amaterska »državnica«.

Ursula von der Leyen računa na NATO...
Ursula von der Leyen računa na NATO... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednica Evropske komisije bi že davno izgubila položaj, če bi šlo za demokratično izvoljeno političarko – kar politično nastavljena Ursula seveda ni, ocenjuje avstrijski Wohenblick.

Pravzaprav je ta lažna napoved von der Leyenove enaka skoraj vsem presežkom v njeni karieri.

Nič, kar je počela v svoji karieri ni uspela pripeljati do uspešnega konca. Že kot obrambna ministrica Nemčije je bila povsem neuspešna. In le zakaj bi bilo tokrat drugače?

Kakšen je »maksimalni učinek« sankcij Evropske unije v Rusiji, je postalo jasno te dni: Moskva za prvo polovico leta poroča o proračunskem presežku v višini več kot neverjetnih 20 milijard evrov – kljub oziroma prav zaradi sankcij oz. vojni.

To ponovno kaže na groteskno brezglavost, ki je tako značilna za vso evropsko politiko.

Rusko finančno ministrstvo navaja celo skupen presežek okoli 23 milijard evrov.

Ruska centralna banka je celo znižala obrestne mere, zaradi padajoče inflacije.

Rast cen nafte je koristil predvsem Kremlju: Rusija je v prvem polletju s prodajo nafte in plina dosegla dobrih 100 milijard evrov.

To ustreza že 66 odstotkom načrtovanih prihodkov od prodaje fosilnih surovin za celotno leto 2022.

Kar je bilo predvideno že od začetka, se zdaj dogaja: Evropa in predvsem Nemčija, ki je skoraj v celoti odvisna od ruskih surovin, se s slepimi, blaznimi sankcijami spravljata v eksistencialne težave, medtem ko Rusija za svoje surovine zlahka najde druge kupce, kot je Indija, ki kupuje ogromne količine ruske nafte in jo včasih prodaja nazaj v Evropo po grozljivih cenah.

V ozadju je seveda predvsem želja ZDA, da prekinejo sodelovanje in trgovanje Rusije z EU.

Američani si želijo prekiniti trgovanje med EU in Rusijo...
Washington si želi prekiniti trgovanje med EU in Rusijo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To ponovno kaže na groteskno brezglavost, ki je tako značilna za vso evropsko politiko.

Medtem se lahko Nemčija pripravi na konec dobave ruskega plina, morda še pred koncem tega meseca, in s tem na mrzlo zimo.

Po koncu servisnega obdobja je plin sicer znova stekel, a znova z 20 odstotnim zmanjšanjem, ob tem je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin pa že podvomil v kvaliteto popravila, ki so ga opravili Kandčani in status »sankcioniranih« plinskih turbin. Več bo jasno po 26. juliju, ko in če jih Gazprom dobi v roke.

Takoj, ko bo nastopila zima, bomo tudi mi občutili, kaj pomeni biti sankcioniran. In računi bodo kmalu predstavljeni. Ne morem si predstavljati, da bi se državljani zahodnih držav želeli žrtvovati za vsako ceno.

Zgodovinar in poznavalec Rusije Jörg Barberowski poudarja, da Putin zelo dobro ve, »da zanj čas teče, ne glede na to, kakšne sankcije bo Zahod uvedel Rusiji. Dokler bodo Kitajska, Indija in druge države kupovale nafto, bo Putin sankcije lahko nadomestil z izvozom.«

Rubelj je trenutno stabilen in rusko gospodarstvo še ni propadlo.

Zato Barberowski opozarja: »Takoj, ko bo nastopila zima, bomo tudi mi občutili, kaj pomeni biti sankcioniran. In računi bodo kmalu predstavljeni. Ne morem si predstavljati, da bi se državljani zahodnih držav želeli žrtvovati za vsako ceno.«

Pozimi bo Putin »lahko uporabil svoje najmočnejše orožje: zapiranje plinovodov,« poudarja Jörg Barberowski.

Seveda se zaveda, »da bo podpora Ukrajini upadla, ko se bodo stanovanja ohladila in denarnice izpraznile.«

Pametna politika EU: tu se bodo pozimi greli Nemci
Pametna politika EU: tu se bodo pozimi greli Nemci. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zato Putina ne zanimajo pogajanja in zato bo nadaljeval to vojno, dokler enotna fronta na Zahodu ne bo izginila.

Če bi pa ameriški demokrati novembra izgubili na vmesnih volitvah in bi republikanci, ki so bolj zadržani do posredovanja v tujini, dobili večino v kongresu, Barberowski ocenjuje, da se bo Evropa znašla sama pred Putinom.

Če bi pa ameriški demokrati novembra izgubili na vmesnih volitvah in bi republikanci, ki so bolj zadržani do posredovanja v tujini, dobili večino v kongresu, Barberowski ocenjuje, da se bo Evropa znašla sama pred Putinom.

In kar zadeva Nemčijo in Evropo, potegne uničujoč zaključek: »Nemške in evropske ruske strategije ni. Želja, da mora Rusija izgubiti vojno, je želja in ne strategija...

Zahodne sankcije so bile zasnovane tako, da destabilizirajo rubelj, bankrotirajo Rusijo in zlomijo njeno gospodarstvo. Namesto tega Evropejci ugotavljajo, da njihove sankcije škodijo tudi njim samim.

Bojim se, da imajo gospodje v Kremlju dolgoročno strategijo za ravnanje z zahodnimi državami. Mi je nimamo.«

Ruski rubelj je na 7-letnem vrhu, evro pa na 20-letnem dnu.

Prebivalci EU se borijo s težavami zaradi sankcij, zaradi katerih naši državljani nimajo ničesar, smo pa s tem dopustili, da so vojni hujskači dosegli  uničenje Ukrajine, zlom življenjskega standarda v EU in lakoto na globalnem jugu, je dejal evroposlanec Mick Wallace.

In glede reševanja ukrajinske krize še nismo srečali predsedniškega kandidata, ki bi imel razčiščene pojme in realističen pogled na razloge vojne in možen razplet krize.

Evropa bo za to napačno strategijo plačala visoko ceno, slovenski politiki pa medtem skoraj vsi, z nekaj častnimi izjemami, podpirajo to napačno politiko.

In glede reševanja ukrajinske krize še nismo srečali predsedniškega kandidata, ki bi imel razčiščene pojme in realističen pogled na razloge vojne in možen razplet krize.

Od Nataše Pirc Musar do Anžeta Logarja in Marte Kos - same pridige o mednarodnem pravu, seveda vedno le tako, kot si ga razlagajo gospodarji v Washingtonu.

Povsod lahko poslušamo samo frazarjenje o Putinovi agresiji in pravljice o tem, kako bo še več orožja rešilo Ukrajino.

Ne bo je. Ukrajino bi morali gospodje diplomati in politiki reševati do 24. februarja.

Zdaj je prepozno. Samo več uničenja bo.

Delite članek