REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Game over«, to nas čaka: Italijanski sladoledar razkril vso tragedijo dvigovanja cen elektrike

»Game over«, to nas čaka: Italijanski sladoledar razkril vso tragedijo dvigovanja cen elektrikeSladoledar razkril katastrofo... Vir: Telegram, zajem zaslona

Cene električne energije se po vsej Evropi dvigujejo.

Ves absurd tega stanja je razkril italijanski sladoledar, ves v solzah.

Tudi zato, ker je ta cena povezana s ceno – plina. Ta pa drvi v nebo.

Ob tem je v Evropi suša, ki je za 20 odstotkov zmanjšala pridelavo elektrike iz vodnih virov.

Prav zato ustavljajo tudi jedrske elektrarne – v Franciji so ustavili tri, ker ni dovolj vode za njihovo hlajenje.

To je deloma posledica izsuševanja rezervoarjev hidroelektrarn v državah, kot so Italija, Srbija in Črna gora.

Energija 2021
Energija 2021. Vir: Zajem zaslona

Po poročanju Bloomberga Norveška, ki je običajno velika proizvajalka hidroenergije, celo sprejema ukrepe za zmanjšanje izvoza, da bi prednostno nadoknadila nizek nivo vode v rezervoarjih, da bi država lahko ohranila domačo proizvodnjo.

Torej bodo Nemci zmrzovali, nemška industrija pa bo ustavljena, to pa pomeni, da je z Nemčijo kot veliko gospodarsko silo konec.

Tudi proizvodnja jedrske energije je zato padla od leta 2021.

Eden od razlogov za to je povezan tudi z rekami. Francija je morala zapreti več svojih jedrskih elektrarn, deloma zato, ker sta bili reki Rhone in Garonne pretopli, da bi ohladili njene reaktorje.

Plina pa ni.

Ves absurd tega stanja je razkril italijanski sladoledar, ves v solzah.

»Danes sem prejel račun za elektriko za julij, 5128 evrov. Lani sem v istem obdobju plačal 1371 evrov in porabil 200 kWh manj! kWh leta 2021 je stala 9 centov, danes 53, to je podražitev za 468 odstotkov

V Italiji in drugod bo zato zelo vroča jesen.

To kažejo tudi poročila iz Nemčije.

Nemci so se naveličali čakati, da vlada reši plinsko krizo, in so vse vzeli v svoje roke.

Množično so začeli kupovati električne grelnike - v zadnjih šestih mesecih so trgovci prodali že 600 tisoč naprav.

Čeprav tega še ni videti - je zmrzovanje že pred vrati...
Čeprav tega še ni videti - je zmrzovanje že pred vrati... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Le da takšno ogrevanje ne bo poceni, opozarjajo na ZDF. Lokalne transformatorske postaje niso pripravljene na takšen odjem in zelo verjetno bo prišlo do izključitev.

Nemške oblasti sicer še niso spoznale, da je njihova trenutna strategija spopada z Rusijo - samomorilna.

Kratkoročno ne bodo dobili dovolj plina prek Severnega toka 1 zaradi sankcij, ki so jih uvedli, in sploh ne bodo dobili plina od Severnega toka 2, ker nočejo odobriti njegove uporabe, zelo verjetno ne bodo dobili plina tudi iz cevovodov, ki potekajo skozi Ukrajino in Poljsko, ker bosta državi ustavili pretok, da bi ga delno tudi zasegli, hkrati pa Nemčija ne bo dobila utekočinjenega plina iz Katarja, ker državi nista dosegli dogovora o 20-letni pogodbi, ki ga je zahtevala zalivska država...

Torej bodo Nemci zmrzovali, nemška industrija pa bo ustavljena, to pa pomeni, da je z Nemčijo kot veliko gospodarsko silo - konec.

Tudi če bo Nemčija našla nekaj nadomestkov za energijo, bodo cene tako visoke, da bo nemška industrija, če bo preživela zimo, popolnoma izgubila svojo konkurenčnost v svetovnem merilu.

Tudi če bo Nemčija našla nekaj nadomestkov za energijo, bodo cene tako visoke, da bo nemška industrija, če bo preživela zimo, popolnoma izgubila svojo konkurenčnost v svetovnem merilu.

Plače Nemcev bodo začele drastično padati. Srednji razred bo zelo prizadet ali pa bo izginil.

Pod črto: Nemčijo, pa tudi velik del Evropske unije čaka »Game over« brez zbliževanja z Moskvo, še prej pa se bodo morali otresti uničujočega vpliva ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek