REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Financial Times: Zelena deindustrializacija Nemčije

Financial Times: Zelena deindustrializacija NemčijeIzpusti ogljikovega dioksida so se v Nemčiji zmanjšali za petino zaradi stagnacije industrijske proizvodnje, ne zaradi prehoda na zelene, obnovljive vire energije. Vir: Posnetek zaslona, X

Izpusti toplogrednih plinov v Nemčiji so se lani zmanjšali za približno petino, kar je najnižja raven od petdesetih let prejšnjega stoletja, vendar je bilo to zmanjšanje posledica padca industrijske proizvodnje, ne pa izboljšav energetske učinkovitosti, piše Financial Times.

Po letnem poročilu berlinske raziskovalne skupine Agora Energy Evidence je Nemčija leta 2023 izpustila 673 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida ali 21 odstotkov manj kot leto prej.

Približno polovico tega upada lahko pripišemo upočasnitvi nemške industrijske dejavnosti. Le 15 odstotkov je posledica tehnoloških izboljšav, kot je večja uporaba obnovljivih virov energije.

Nemško industrijo sta močno prizadela izbruh spopada v Ukrajini in prekinitev nabave poceni energentov iz Rusije.

Do zadevnega padca prihaja, ker številna nemška podjetja zmanjšujejo svoje kratkoročne naložbe ali selijo proizvodnjo v tujino.

Največja svetovna kemična skupina BASF je na primer napovedala zmanjšanje proizvodnje zaradi visokih cen energije.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je pozdravil številke, ki jih je objavila »Agora«, in izpostavil, da je bila leta 2023 več kot polovica oskrbe z električno energijo v Nemčiji proizvedena iz obnovljivih virov.

Vendar je Habeck naposled moral priznati, da je večina zmanjšanja uporabe fosilnih goriv posledica upočasnitve industrijske proizvodnje.

Predsednik nemškega industrijskega lobija Zveze nemške industrije (BDI) Siegfried Russwurm je na tiskovni konferenci v Berlinu v torek dejal, da nemška vlada ne razume, s kako »kritično« situacijo se soočajo podjetja.

»Ne govorimo več o kratkoročnih gospodarskih padcih, ki se bodo popravili sami, ampak o strukturnih težavah v Nemčiji,« je dejal Russwurm.

In dodal: »Žal še vedno manjkajo konkretni ukrepi, ki bi izboljšali položaj podjetij v globalni konkurenci.«

»Agora« je poudarila, da podatki kažejo, da se je nemška gospodarska proizvodnja leta 2023 zmanjšala za 0,3 odstotka, vendar so številke veliko višje za energetsko intenzivne predelovalne dejavnosti – v kemični industriji in proizvodnji jekla – in znašajo kar 11 odstotkov.

Skoraj polovica uvožene električne energije prihaja iz obnovljivih virov, četrtina pa iz jedrskih elektrarn.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek