REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evrokratom se smeji: državljanom pridigajo varčevanje, uslužbenci EU pa si dvigujejo plače!

Evrokratom se smeji: državljanom pridigajo varčevanje, uslužbenci EU pa si dvigujejo plače!Ursula von der Leyen se že veseli povišici. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Za okoli 60.000 zaposlenih v institucijah in v organih Evropske unije dvig prejemkov ni nikakršen problem – indeksacijo plač imajo v pravilih in pogodbah.

Letos si obetajo 8,5-odstoten dvig plač, zaradi dviga cen v Luxemburgu in Belgiji, ki se pri povečevanju plač jemlje za osnovo.

Inflacija v Belgiji je sicer 9,4 odstotna, v Luxemburgu pa 8,5 odstotna.

Avtomatsko dvigovanje prejemkov so si evropski uslužbenci določili leta 2013.

Predsednica EK Ursula von der Leyen ima plačo okoli 33.400 evrov mesečno in tako letno dobi na račun neto več kot 400.000 evrov.

Vse to sproža burne razprave v nekaterih državah članicah.

Nemški Handelsblat piše, da je pravno dvig plač sicer utemeljen, da je pa politično neprimeren, saj se dogaja v trenutku, ko se državljani EU soočajo z velikim dvigom cen in prav nikakršnimi garancijami za dvig plač ali pokojnin.

Pri tem povišice ne bodo dobili samo v Evropski komisiji in parlamentu, pač pa tudi uslužbenci EU in raznih evropskih institucij.

Skupaj jih je kar 60.000, njihove plače pa so že zdaj, za navadne smrtnike – izjemno visoke.

Predsednica EK Ursula von der Leyen ima plačo okoli 33.400,00 evrov mesečno in tako letno dobi na račun neto več kot 400.000,00 evrov.

Kot piše Die Presse, ekonomski strokovnjaki opozarjajo na dvig plač evropskih uslužbencev, saj bi povišica lahko dodatno vzpodbudila povpraševanje in rast cen ter tako dodatno dvignila inflacijo v Evropi.

V istem trenutku pa predsednica Evropske komisije od Evropejcev zahteva, da zmanjšajo še porabo plina in energije, v Nemčiji pa državljane pozivajo celo k zmanjšanju časa tuširanja in varčevanju pri ogrevanju pozimi.

Polovica Nemcev je ubogala zahteve vlade v Berlinu in dejansko že drastično zmanjšala čas tuširanja.

Ruska centralna banka je medtem obrestne mere znižala z 9,5 odstotka na 8 odstotkov in pri tem navedla – zmanjšanje inflacije v Rusiji.

Ruska centralna banka je medtem obrestne mere znižala z 9,5 odstotka na 8 odstotkov in pri tem navedla – zmanjšanje inflacije v Rusiji.

Sankcije EU proti Rusiji res »delujejo«.

Toda očitno le zoper prejemke državljanov EU, medtem ko njihovi voditelji še naprej lepo skrbijo – le zase.

In lastno blaginjo.

Delite članek