REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

10 dni pred bankrotom Washington postaja vse bolj tih

10 dni pred bankrotom Washington postaja vse bolj tihČe ZDA ne bi poravnale svojega javnega dolga, bi to povzročilo neplačilo obveznosti, ki bi lahko izzvalo kaos na finančnih trgih, pa tudi skok obrestnih mer. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predstavniki Bele hiše in republikanskega Kongresa so obmolknili, potem ko se niso uspeli dogovoriti o dvigu zgornje meje javnega dolga na 31,4 bilijona dolarjev.

To ni preprečilo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, da na vrhu G7 na Japonskem izrazi upanje, da se je mogoče izogniti neplačilu ali bankrotu ZDA.

Drugo srečanje ameriških odločevalcev je bilo pozno v petek prekinjeno brez napredka, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala, pa še ni znano.

Manj kot 10 dni je ostalo do 1. junija, ko bi lahko zvezni vladi v Washingtonu zmanjkalo denarja za plačilo državnega dolga.

To bi povzročilo neplačilo obveznosti, kar bi lahko izzvalo kaos na finančnih trgih, pa tudi skok obrestnih mer.

Biden je navkljub pesimističnim napovedim ekonomistov dejal, da še vedno verjame, da se je neplačilu mogoče izogniti, poroča Reuters.

»Še vedno verjamem, da se bomo lahko izognili neplačilu,« je Biden dejal novinarjem v Hirošimi na Japonskem, kjer se je udeležil srečanja voditeljev skupine G7.

Biden je bil optimističen kljub temu, da je Bela hiša priznala, da obstajajo »resna razhajanja« z republikanci, ki nadzorujejo predstavniški dom.

Predsedujoči predstavniškega doma Kevin McCarthy je dejal, da je nujno za doseganje napredka v spremembi »smeri« porabe in hitrosti rasti dolga.

Republikanci si prizadevajo za radikano zmanjšanje porabe v zameno za dvig vladnega limita za zadolževanje, ki si jo je oblast v Washingtonu sama določila.

Republikanci s pičlo večino obvladujejo predstavniški dom, medtem ko imajo Bidnovi demokrati skromno večino v senatu, zaradi česar je težko doseči dogovor, ki bi prestal glasovanje v oba doma.

Demokrati so naklonjeni ohranitvi porabe na ravni letošnjega leta, republikanci pa jo želijo vrniti na raven iz leta 2022.

Načrt, ki ga je prejšnji mesec sprejel predstavniški dom, bi prihodnje leto zmanjšal širok del državne porabe za 8 odstotkov. Demokrati pravijo, da bi to narekovalo povprečno zmanjšanje za najmanj 22 odstotkov za šolstvo in izvajanje zakonov...

Verjetno bodo demokrati in republikanci znova našli rešitev v novem zadolževanju v zadnjem trenutku - a dejstvo je, da želi svet voditi skoraj bankrotirana dežava, ki ne zna voditi niti lastnih financ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek