REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Ameriške zaloge nafte hitro kopnijo, do oktobra bodo dosegle 40-letno najnižjo vrednost

Bloomberg: Ameriške zaloge nafte hitro kopnijo, do oktobra bodo dosegle 40-letno najnižjo vrednostVladimirju Putinu se lahko smeji: Ameriške zaloge nafte hitro kopnijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V upanju da bo preprečila naraščanje cen nafte, ki slabo vplivajo tudi na ameriško gospodarstvo in povzročajo jezo med državljani, ki se bodo konec leta odpravili na volitve, je ameriška vlada v zadnjem letu aktivno prodajala svoje strateške naftne rezerve (SPR), da bi preprečila še višjo rast cen energije.

Vendar Bloomberg, ki poroča o zmanjševanju ameriških zalog nafte opozarja, da ameriška vlada ne more večno izkoriščati svojih rezerv in jih prodajati.

Podatki kažejo, da je bilo v zadnjem letu na trg sproščenih skoraj 115 milijonov sodčkov nafte iz ameriških rezerv.

Ta prodaja je od sredine maja narasla na rekordnih skoraj milijon sodčkov na dan.

Po trenutni stopnji ZDA prodajajo več sodčkov iz svojih rezerv kot nanese proizvodnja večine srednje velikih držav OPEC, kot sta Alžirija ali Angola.

V ZDA državljani (spodaj) že opozarjajo, da si ne morejo več privoščiti ničesar, medtem ko je nafta iz rezerv takoj na voljo tudi za Ukrajino.

In da bi bilo bolje, če bi desetine milijard, ki gredo Ukrajini, dobili revni Američani.

SPR vsebuje dve vrsti surove nafte: srednje težko, kar je kakovost surove nafte, ki jo črpajo Rusija, večina držav Bližnjega vzhoda in Venezuela, ter lažjo surovo nafto.

Če se bo Washington držal trenutnega tempa, se bodo zaloge do konca oktobra, ko naj bi se sproščanje rezerv ustavilo, zmanjšale na 40-letno najnižjo vrednost 358 milijonov sodčkov.

Bloombergova analiza uradnih podatkov je pokazala, da je bilo 85 odstotkov nafte, prodane iz SPR v zadnjem letu, srednje težke.

Ta prodaja je »drastično zmanjšala rezervne količine surove nafte.«

Cene bencina v ZDA so kljub temu dosegle rekordno vrednost.

Če se bo Washington držal trenutnega tempa, se bodo zaloge do konca oktobra, ko naj bi se sproščanje rezerv ustavilo, zmanjšale na 40-letno najnižjo vrednost: 358 milijonov sodčkov.

Bloomberg: Ameriške zaloge nafte hitro kopnijo, do oktobra bodo dosegle 40-letno najnižjo vrednost
Bloomberg: Ameriške zaloge nafte hitro kopnijo, do oktobra bodo dosegle 40-letno najnižjo vrednost. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pred enim letom naj bi zaloge SPR, ki se nahajajo v štirih »kavernah« v Teksasu in Louisiani, vsebovale 621 milijonov sodčkov.

Graf spodaj natančno kaže, kako je predvsem ukrajinska vojna izčrpala ameriške rezerve nafte...

»Tako kot je naftni trg videti danes, je težko razumeti, kako bi lahko Washington ustavil prodajo oktobra. Odstranitev te dodatne ponudbe s trga bi pomenila, da bi se komercialne zaloge hitro izčrpale, kar bi povzročilo pritisk na zvišanje cen nafte,« piše v poročilu.

Po ocenah OilX, ki jih navaja Bloomberg, bo SPR do konca oktobra imel le še 179 milijonov sodčkov srednje težke surove nafte.

To pomeni, da bodo ZDA v obdobju od junija 2021 do oktobra 2022 prodale okoli 180-190 milijonov sodčkov srednje težke surove nafte iz svojih rezerv.

Delite članek