REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

BioNTech: Prvo cepivo proti raku z novo tehnologijo mRNA že vbrizgano v pacienta v drugi fazi poskusov

BioNTech: Prvo cepivo proti raku z novo tehnologijo mRNA že vbrizgano v pacienta v drugi fazi poskusovOzlem Tureci, iznajditeljica cepiva Pfizerja in BioNTecha napoveduje cepiva - proti raku. Vir: Twitter

Znanstvenica, ki je svetu dala eno od prvih uspešnih cepiv proti koronavirusu SARS-CoV-2 zagotavlja, da je cepivo podjetja Pfizer in BioNTech varno in da bo tehnologija, ki stoji za cepivom, kmalu uporabljena za boj proti še eni svetovni nevarnosti - raku.

Farmacevtska družba BioNTech je namreč udeležencem preizkusa pričela vbrizgavati eksperimentalno cepivo proti raku na podlagi tehnologije mRNA.

V tem novem kliničnem preskušanju druge faze cepiva nova substanca človeške celice »nauči«, kako uničiti rakaste tvorbe, na podoben način, kot to že deluje s proizvodnjo antiteles za boj proti koronavirusu, ki povzroča covid-19.

Zdravilo bodo preizkusili na 120 pacientih, če bo prestalo še zadnjo fazo pa bi lahko bilo na voljo že leta 2023.

Predklinični in klinični podatki so pokazali, da je cepivo dovolj varno za naslednjo fazo kliničnih raziskav, poroča Clinical Trials Arena.

Zdravilo bodo preizkusili na 120 pacientih, če bo prestalo še zadnjo fazo pa bi lahko bilo na voljo že leta 2023.

Zdaj namerava BioNTech proučiti, kako dobro cepivo v sodelovanju z zdravilom Libtayo deluje kot zdravilo za hude primere kožnega raka.

In to je velika stvar, saj mnogi upajo, da bo to lahko ozdravilo bolnike, ki bi sicer veljali za neozdravljive.

Kožni rak
Kožni rak. Vir: Twitter

Tako kot cepivo proti covidu-19, ki ga je BioNTech razvil v sodelovanju s Pfizerjem, tudi eksperimentalno cepivo proti raku temelji na tehnologiji mRNA.

Tehnologiji mRNA imunski sistem bolnika nauči, kako se boriti proti raku.

Ta imunski sistem bolnika nauči, kako se boriti proti raku.

Vendar obstaja nekaj ključnih razlik med testiranjem cepiva proti raku in visoko nalezljivim virusom.

Ne bi bilo namreč smiselno testirati cepiva na zdravih pacientih in nato čakati, če bi morda razvili rakasto obolenje.

Namesto tega BioNTech preizkuša zdravilo na že obolelih z melanomom tretje ali četrte stopnje in nato po njihovem cepljenju spremlja njihov napredek.

»Naša vizija je izkoristiti moč imunskega sistema proti raku in nalezljivim boleznim,« je v sporočilu za javnost dejala soustanoviteljica BioNTech-a Özlem Türeci.

»Pri reševanju problema COVID-19 smo lahko dokazali potencial cepiv s tehnologijo mRNA. Ne smemo pozabiti, da je rak tudi globalna nevarnost za zdravje, celo hujša od sedanje pandemije,« je zapisala.

Zanimiva pa je tudi zgodba o tem, kako sta se znanstvenika sploh odločila, da svojo tehnologijo prilagodita - očitno uspešno - za ustvarjanje cepiv, ki se borijo proti svetovni pandemiji in koronavirusu.

Ko je Ozlem Tureci, ki je skupaj z možem Ugurjem Sahinom soustanovila nemško podjetje BioNTech lani izvedela, da neznan virus kroži na Kitajskem, je pravkar delala na novi metodi spopadanja s tumorji.

Ozlem Tureci: Pričakujemo, da bomo v samo nekaj letih dobili in ljudem lahko ponudili tudi cepiva proti raku.

Ta metoda pa je sedaj že v drugi preizkusni fazi, kar pomeni, da so cepivo, ki celice nauči, kako naj uničijo rakaste timorje že vbrizgali v paciente.

Kar med zajtrkom sta se zakonca namreč odločila, da bosta tehnologijo, ki jo raziskujeta že dve desetletji, uporabila za spopad z novo grožnjo človeštvu.

Tako je nastal »projekt Lightspeed« na koncu katerega je ves svet dobil cepivo Pfizerja in BioNTecha proti novemu koronavirusu.

V samo 11 mesecih je Velika Britanija med prvimi odobrila uporabo cepiva mRNA BioNTech, razvitega z ameriškim farmacevtskim gigantom Pfizer, teden dni pozneje pa so ga odobrile še ZDA.

Od tedaj je cepivo prejelo več deset milijonov ljudi po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega
Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega. Vir: Twitter
Ključno je bilo mednarodno sodelovanje. Skupaj s Pfizerjem je družba zaprosila za pomoč podjetje Fosun Pharma na Kitajskem, kjer so jim pomagali pri projektu.

Med največjimi izzivi za majhno podjetje s sedežem v Mainzu, ki izdelka sploh ni moglo samo spraviti na trg, je bilo vprašanje, kako izvesti obsežne klinične poskuse v različnih regijah in kako razširiti proizvodni postopek, da bi zadostili svetovnemu povpraševanju.

Ključno je bilo mednarodno sodelovanje.

Skupaj s Pfizerjem je družba zaprosila za pomoč podjetje Fosun Pharma na Kitajskem, kjer so jim pomagali pri projektu.

Med lekcijami, ki sta se jih oba ustanovitelja BioNTecha skupaj s sodelavci naučila je, »kako pomembno je sodelovanje in sodelovanje na mednarodni ravni.«

Tureci, ki se je v Nemčiji rodila turškim priseljencem, je dejala, da je podjetje, ki ima uslužbence iz 60 držav, že od samega začetka stopilo v stik z zdravstvenimi nadzornimi organi.

In vse kaže, da bodo sedaj velike dobičke iz prodaje cepiva proti koronavirusu vložili v nekaj prav tako zelo nujnega - raziskave cepiv proti raku.

Delite članek