REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bill Gates svetuje: Izogibajte se nakupu delnic naftnih podjetij, kmalu ne bodo vredna prav veliko

Bill Gates svetuje: Izogibajte se nakupu delnic naftnih podjetij, kmalu ne bodo vredna prav velikoVizjak vlaga samo kratkoročno, dokler je SDS na oblasti, zato ne posluša Gatesa... Vir: Twitter
ExxonMobil, največji proizvajalec nafte in plina v ZDA, je lani izgubil kar 20 milijard dolarjev.

Ustanovitelj Microsofta je na podnebnem vrhu COP26 v Glasgowu med drugim izrekel opozorilo, ki bi ga verjetno veljalo upoštevati, v kolikor želite dolgoročno investirati v delnice nekaterih podjetij.

Njegov nasvet je, da se je potrebno izogibati – naftnim podjetjem.

Ker se svet vse bolj odmika od fosilnih goriv in usmerja proti bolj čistim in obnovljivim virom energije, bi lahko naftni velikani, ki so prevladovali na trgih več kot stoletje, bili že kmalu v težavah, je dejal soustanovitelj Microsofta med razpravo na podnebnem vrhu COP26 v Glasgowu.

»Nekateri od teh velikanov bodo padli. Veste, čez 30 let bodo nekatera od teh naftnih podjetij vredna zelo malo,« je po poročanju Axiosa na brifingu dejal Gates, odkrit zagovornik vlaganja v obnovljive vire energije in zelene tehnologije.

Podjetja, kot so ExxonMobil, BP in Royal Dutch Shell, so v zadnjih petih letih že zabeležila velik padec cen svojih delnic – zlasti ob začetku pandemije covid-19, ki je oslabila povpraševanje po nafti in povzročila velike izgube tudi za največja podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in distribucijo nafte in plina.

Exxon Mobile
Exxon Mobile. Vir: Twitter

Ob ponovnem zagonu svetovnega gospodarstva so pričele cene nafte in plina znova naraščati in to je delnice teh podjetij znova nekoliko dvignilo, toda dolgoročni trendi jim ne gredo v korist.

ExxonMobil, največji proizvajalec nafte in plina v ZDA, je lani pridelal kar 20 milijard dolarjev - izgube.

Podjetje ima še vedno tržno vrednost 275 milijard dolarjev – toda ko države, kot so ZDA, spreminjajo svojo energetsko politiko v boju proti podnebnim spremembam in se avtomobilska industrija pomika proti električni prihodnosti, vlagatelji vse bolj dvomijo, da bodo ta podjetja dolgoročno uspešna.

»Glede naftnih podjetij še vedno ne mislimo, da so dobra za dolgoročna vlaganja,« je avgusta za CNBC dejal David Moss, vodja področja evropskih delnic pri BMO Global Asset Management.

Če Gatesova ocena drži, potem to kaže, da želi Vizjak iz Petrola potegniti le kratkoročno finančno korist, najverjetneje le v času, ko je na oblasti, kar še dodatno vzbuja sume, da je Vizjak želel zaslužiti na podlagi notranjih informacij o politiki Janševe vlade, za katero je lahko ocenil, da bo kratkoročno dvignila cene delnic Petrola.

Večja naftna podjetja, ki se že usmerjajo proti virom obnovljive energije, sicer še imajo možnost preživetja, je na pogovoru dejal Gates.

Toda že maja letos je analitik Mednarodne agencije za energijo Heymi Bahar za CNBC ocenil, da velika naftna podjetja verjetno ne bodo nikoli postala vodilna na področju obnovljivih tehnologij.

»Ali bodo postali glavni vlagatelji v tehnologijo obnovljivih virov? Odgovor je ne,« je dejal Bahar. »Ali bodo povečali svojo hitrost prilagajanja? Da, zagotovo.«

V Glasgowu je Gates poudaril, da verjame, da bi naftne družbe lahko razmeroma enostavno prešle s fosilnih goriv na čistejše vire energije.

Kot enega od možnih primerov je navedel vodik z nizko vsebnostjo ogljika -, ki ob zgorevanju izpusti v zrak manj ogljika kot današnji toplogredni plini.

»V Združenih državah imamo cevovodno infrastrukturo, ki jo je verjetno mogoče naknadno opremiti za prenos vodika,« je prepričan Gates.

Toda njegova naložbena uspešnost ne kaže na optimizem.

V svoji najnovejši knjigi »Kako se izogniti podnebni katastrofi« je Gates zapisal, da je leta 2019 prodal vse svoje »neposredne deleže v naftnih in plinskih podjetjih«, prav tako pa »je naredil tudi sklad, ki upravlja fundacijo Gates Foundation«.

Vizjak vlaga samo kratkoročno, dokler je na oblasti, zato ne posluša Gatesa...
Minister Andrej Vizjak vlaga samo kratkoročno, dokler je SDS na oblasti, zato ne posluša Gatesa... Vir: Twitter

Kako daleč od tega je Slovenija, pa lepo kaže primer slovenskega okoljskega ministra Andreja Vizjaka.

Ne le, da že lep čas pojasnjuje svoje 14 let stare afere s tajkunom Bojanom Petanom, namesto da bi bil v Glasgowu, pač pa je sam kot okoljski minister – vlagal v delnice Petrola, ki se ukvarja predvsem s trgovanjem z nafto in plinom.

Vir: Twitter

To je najbrž za Vizjakove finance kratkoročno dobro, je pa hkrati tudi narobe, saj s svojim primerom investitorje usmerja v napačno smer.

Kaže pa tudi, če Gatesova ocena drži, da želi Vizjak iz Petrola potegniti le kratkoročno finančno korist v času, ko je Janez Janša oziroma SDS na oblasti, kar še dodatno vzbuja sume, da je Vizjak želel zaslužiti na podlagi notranjih informacij o politiki vlade, za katero je lahko ocenil, da bo kratkoročno dvignila cene delnic Petrola.

One Charge - Petrol
One Charge - Petrol. Vir: Posnetek zaslona

Pri tem Petrol sicer vse več investira tudi v distribucijo elektrike in gradnjo polnilnih postaj za električne avtomobile.

Toda njihove pogosto nedelujoče polnilne postaje tako doma kot na Hrvaškem, neusklajene z aplikacijami znotraj njihovega istega sistema (s slovensko aplikacijo OneCharge na primer ni mogoče polniti električnih vozil na polnilnih enotah OneCharge, nameščenih na Petrolovih črpalkah na Hrvaškem!) dokazujejo, da imajo analitiki prav in da ta podjetja na področju alternativnih virov energije enostavno »niso doma.«

Delite članek