REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden razočaran, ker bo Ši izpustil vrh G20. Po zadnjih novicah iz Pekinga pa bo še bolj

Biden razočaran, ker bo Ši izpustil vrh G20. Po zadnjih novicah iz Pekinga pa bo še boljPreteklost: Srečanje Šija in Bidna novembra 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Poskušal se bom srečati z njim, je sporočil ameriški predsednik, medtem ko je govoril o kitajskem kolegu.

Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden je priznal, da je razočaran, ker se kitajski predsednik Ši Džinping ne bo udeležil vrha voditeljev skupine G20 v Indiji, a je v isti sapi dodal, da se bo poskušal vendarle srečati z voditeljem Kitajske.

»Razočaran sem ... vendar se bom poskušal srečati z njim,« je dejal Biden novinarjem v Rehoboth Beachu v Delawareu, ne da bi pojasnil detajlov, poroča Reuters.

Biden bo med 7. in 10. septembrom obiskal Indijo na vrhu skupine 20 najrazvitejših gospodarstev, čemur bo sledilo potovanje v Vietnam v prizadevanjih njegove administracije za krepitev odnosov ZDA z državami v Aziji.

Ši bo preskočil tokratni vrh tako kot ruski predsednik Vladimir Putin, kitajski premier Li Qiang pa naj bi zastopal Peking na srečanju v New Delhiju, so za Reuters povedali viri, seznanjeni s tem.

Na vprašanje, ali se veseli svojega potovanja, je Biden odgovoril pritrdilno.

»Želim malo več usklajevanja. Mislim, da si obe (Indija in Vietnam) želita veliko tesnejše odnose z ZDA in to je lahko zelo koristno,« je dejal Biden.

Medtem je iz Pekinga prišla novica, da Ši namerava odpovedati tudi naslednje srečanje z Bidnom na forumu Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja novembra v San Franciscu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek