REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija preplavljena z ruskim plinom, preprodaja sosedom, odlaga izstop iz »energetske orbite Kremlja«

Avstrija preplavljena z ruskim plinom, preprodaja sosedom, odlaga izstop iz »energetske orbite Kremlja«Kljub politiki EU o energetski ločitvi od Rusije podatki kažejo, da avstrijsko gospodarstvo več kot polovico celotnega povpraševanja pokriva z ruskim plinom, poroča Bloomberg. Vir: Posnetek zaslona, X

Avstrija je preplavljena z ruskim zemeljskim plinom (LNG), kar je pripeljalo do tega, da ta dolgoletni klient Gazproma zdaj povečuje izvoz tega energenta v soseščino in odlaša z izstopom iz ruske energetske orbite, poroča ameriški novičarski portal Bloomberg.

Čeprav je stališče uradnega Dunaja v skladu s širšo politiko Evropske unije o energetski ločitvi od Rusije, podatki o trgovini kažejo, da plin, ki prek Ukrajine vztrajno teče v Avstrijo, predstavlja več kot 50 odstotkov celotnega povpraševanja avstrijskega gospodarstva.

Avstrija je tradicionalno vozlišče za ruski plin, ki se iz te države pošilja na Madžarsko, v Nemčijo, Italijo in Slovenijo, državna energetska družba OMV pa ima dolgoročno pogodbo z »Gazpromom«, ki jo zavezuje k nakupu vsega ruskega plina, ki doseže avstrijske meje, poroča »Bloomberg«.

Gas Connect Austria, operater in lastnik avstrijskega plinovodnega omrežja, ki poteka od vzhoda proti zahodu, je sporočil, da so se začela dela za širitev zmogljivosti v Nemčijo, ugotavlja »Bloomberg« in dodaja, da napovedana zanka v dolžini 40 kilometrov lahko zagotovi 27 teravatnih ur plina, torej tretjino letnega povpraševanja, a da bo pripravljen za obratovanje šele leta 2027.

Polna skladišča in nemotene dobave plina kažejo, da je trg varnejši kot po stopnjevanju rusko-ukrajinskega konflikta februarja 2022, je dejal nekdanji avstrijski regulator in sedanji višji energetski svetovalec pri »Baker & McKenzie« Walter Boltz.

A hkrati opozarja, da iztek dogovora med Kremljem in Kijevom o varnem pretoku plina prihodnje leto - predstavlja »veliko tveganje«.

Celo če pride do popolne prekinitve dobave ruskega plina, Boltz in »Gas Connect Austria« trdita, da lahko država leta 2025 pokrije povpraševanje tudi brez novih dobav iz Rusije, a da bo to vsekakor vplivalo na dolgoročno stabilnost cen.

»Ni tveganje v 2025 in 2026, da plina ne bo na voljo, ampak da bodo cene spet švignile v nebo,« je sklenil Boltz.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek