REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Spoznajte g. Michaela Fuxa, zbiralca z nenavadnim okusom

Spoznajte g. Michaela Fuxa, zbiralca z nenavadnim okusom

Milijonar g. Michael Fux je »jogi magnat«, saj si je s prodajo vzmetnic ustvaril premoženje, ki mu omogoča sanjski hobi: nakupovanje prestižnih avtomobilov z dodatkom njegovih barvnih želja. Da, prav ste prebrali, je eden redkih, ki v tovarni naroči posebne barve, celo takšne izvedbe, da se dve prestižni tovarni med seboj dogovorite za barvanje v enakem odtenku.

Je človek z mnogimi avtomobili, celo toliko jih ima da ne ve točne številke. Nekoč jih je bilo preko 160 in so zasedali kar tri obsežne garaže. So mu bili pač všeč. In ta zasvojenost še zdaleč ni končana, saj izredno rad nakupuje: sedaj prihajajo trije Porsche-ji, Ferrari 812 Superfast, Pagani Huayra, Dodge Demon ter Mercedesi AMG GT-R ter roadster in kupe izvedbe GT C Edicija 50. Ker pa je prišel ravno novi model S pa še dva S65, eden za na Florido, drugi pa za v Kalifornijo.

S prodajo vzmetnic do preko 160 super avtomobilov.

Sicer je povedal, da jih tudi proda naprej, ko garaža postane pretesna. To mu gre zelo težko od rok, a vendarle naredi selekcijo na osnovi tistih, ki jih vozi res poredko. Ker je prenehal z dirkanjem je tako prodal tudi formulo F1 Ferrari, s katero je Michael Schumacher zmagal leta 2002. Prav tako je težkega srca šel od hiše dirkalnik Aston Martin DBR9.

Zanimiva zgodba o barvni uskladitvi Rolls-Royce-a in McLaren-a seže v leto 2013, ko je bil na legendarnem golf igrišču Pebble Beach v Kaliforniji in zagledal cvet mačice žametno vijoličaste barve. Barva mu je bila tako všeč, da je naročil novega Rolls-Royce-a Phantom Drophead Coupe, a pogoj je bil vijoličasta barva. Ustregli so mu in avto ima kar 19 slojev barve, da je dobil pravi odsev. Ker pa mu je bil všeč tudi McLaren 12C Spider je sama tovarna Rolls-Royce privolila in z McLarnom delila formulo barve ter tako omogočila, da sta avtomobila popolnoma enake barve. In to barvo so celo rezervirali samo zanj. Hmm, kako že gre rek o denarju…

A to ni edini parček v njegovi garaži. Letos si je omislil novi Rolls-Royce Dawn ter McLaren 720S. A rožica je bila tokrat zelena orhideja. In če si kupec kot je g.Fux… je ostalo le zgodovina.

Seveda navdušenec nad novimi modeli težko brza svojo strast, zato je že naročil novega McLarna BP23. Ta ultimativni hibridni športnik bo narejen le v 106 primerkih s ceno okoli 2 mio funtov. Edina izjava je bila: »bo v posebni barvi«.

Sam opiše zbirateljstvo avtomobilov kot zasvojenost: »Če bi bil zasvojen z mamili, bi zagotovo zapravil manj denarja…«

Takšno zbirko si je težko zamisliti brez prestižnih in izstopajočih SUV vozil. Razumljivo so prostor našli Porsche Cayenne, Mercedes G550 in Land Rover. Na vprašanje, zakaj v zbirki ni Bentley Bentayga, hladno odgovori, da bo počakal na prihajajoči SUV od Rolls-Royce, pomenljivo poimenovan Cullinan (največji izkopan diamant na svetu, 3.106,75 caratov).

Ker je g.Michael velik poslovnež in temu primerno potuje, je logično vprašanje če s svojimi 160 avtomobili gre kdaj tudi na pot: »Najljubša pot mi je skozi Yosemit narodni park iz Las Vegasa do Pebble Beach v Aston Martin DB9 Zagato, kabriolet, ki ponuja užitek«.

Težko si je zamisliti, kako lahko nekdo vozi toliko avtomobilov. Pa vseeno jih. Čeprav ima mnogo nepremičnin in temu primerno je tudi vozni park razporejen, so nekateri, ki so bolj pri srcu. In eden takšnih je: »V prvi avto sem se zaljubil okoli leta 2001, ko sem začel svojo zbirko z BMW Z8. Še dandanes so mi všeč poteze in same zmogljivosti.« Michaelov prvi avto je bil Dodge coupe letnik 1949. Kupil ga je nedolgo po prihodu iz Kube, od koder je leta 1958 prišel kot reven najstnik. In danes živi prave ameriške sanje.