REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Najbolj brani članki leta 2017 na portalu TaTrenutek

Najbolj brani članki leta 2017 na portalu TaTrenutek

V nadaljevanju objavljamo deset člankov, katere ste naši bralci v letu 2017 najbolj brali. 

Anketa TT: Večina bi volila Marjana Šarca; sledita mu Šiško in Pahor
V letu 2017 so na slovenskem političnemu prostoru bile najpomembnejše volitve novega predsednika države. Na desetem mestu je tako naša anketa iz začetka volilne kampanje.

Ivan Kramberger

Krogle, ki je ubila Ivana Krambergerja, niso nikoli našli
Letos je minila že 25. obletnica umora Ivana Krambergerja, katerega umor je še vedno edini (uspeli) atentat na slovenskega politika v samostojni Sloveniji. A četrt stoletja pozneje, sam umor ter še posebej ozadje, burita duhove.

Ustavno sodišče Republike Slovenije reklo ne samostojnim muslimanskim praznikom v Sloveniji
Na osmem mestu je članek o tem, kako je Ustavno sodišče RS zavrnilo pobudo za oceno ustanovnosti drugega člena zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Po navedbah pobudnika zakon krši pravice muslimanov, ker vključuje le krščanske verske praznike.

Andrej Šiško in Donald Trump

Ali je Šiško slovenski Donald Trump?
Tudi sedmi najbolj brani članek se nanaša na letošnje predsedniške volitve, in sicer ko smo ocenjevali možnosti Andreja Šiška, da bi podobno kot Donald Trump presenetil ter postal predsednik Slovenije.

Pobeg vojaka Severna Koreja

Dramatičen pobeg iz komunističnega »raja« Severne Koreje na posnetku  
V letošnjemu letu je na mednarodnemu političnemu prizorišču pozornost zbujala Severna Koreja s serijo izstrelitev balističnih izstrelkov. Na našem portalu pa ste bralci predvsem brali oz. gledali pobeg enega severnokorejskega vojaka.

Thompson, plakat

Dan potem: zakaj je policija upravičeno prepovedala Thompsonov koncert
Peti najbolj bran članek je analiziran upravičenost prepovedi nastopa hrvaškega pevca Marka Perkovića Thomsona v Mariboru zaradi njegove uporabe simbolike in izrazov, povezanih z ustaško NDH.

Edvard Kardelj in Josip Broz Tito

Brutalni ukaz vrha slovenske OZNE: "Likvidirajte vse nekomuniste in njihove družine!"
Pozornost bralcev je pritegnil tudi članek, v katerem smo objavili ukaz Edvarda Kardelja Borisu Kidriču iz junija 1945, v katerem je Kardelj Kidriča opomnil, da naj ne bodo »tako počasni v čiščenju kot doslej«. Kardelj ni govoril o čiščenju ulic, ampak povojnih usmrtitvah.

Predsedniški kandidati v Sloveniji, volitve 2017

Skoraj dva ducata predsedniških kandidatov obetata lep predvolilni resničnostni šov
Tudi na tretjem mestu je članek iz (pred)volilne kampanje in sicer v katerem smo se dotaknili razpon oseb, katere so se namenili sodelovati na volitvah. 

Pisatelj Goran Vojnović na HRT povsem deklasiral voditelja Stankovića
Drugi najbolj brani članek je bralcem prikazal video intervjuja slovenskega pisatelja Gorana Vojnoviča, v katerem je potekala debata o arbitražnem sporazumu ter razsodbi arbitražnega sodišča.

Predsedniški kandidati 2017 po letih

Na predsedniških volitvah se bo potegovala deveterica kandidatov
Najbolj brani članek tega leta je prav tako iz časa volilne kampanje in sicer, ko je bilo uradno potrjeno, da se bo na volitvah za glasove državljanov potegovala deveterica kandidatov.