REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Kako je Rusija vrnila legendarno blagovno znamko vodke iz rok pregnanega tajkuna

Kako je Rusija vrnila legendarno blagovno znamko vodke iz rok pregnanega tajkunaAP

Tajkun je pred 15 leti pobegnil iz Rusije, vendar je po vsem svetu nadaljeval s prodajo vodke Stoličnaja. Država si je šele pred kratkim uspela vrniti pravico do te blagovne znamke.
Leta 2017 je bila steklenica vodke z zlatimi črkami napisanimi čez risbo Hotela Moskva peta najbolj prodajana znamka na svetu. V ozadju pa se je medtem za lastništvo med dvema podjetjema odvijal neusmiljen boj, ki je vključeval policijske racije in tožbe v višini več milijonov dolarjev.

Sumljiva privatizacija

Decembra leta 2002 je moskovska policija obiskala sedež podjetja v Dolgorukovski ulici. Policisti so kar 22 ur opravljali hišno preiskavo in pregledali dokumente, ki so se nahajali na štirih različnih nadstropjih.

Podjetje je pripadalo ruskemu alkoholnemu tajkunu Juriju Šeflerju. Šefler je malo prej (istega leta) pobegnil iz Rusije, potem ko so mu zagrozili z zaporno kaznijo zaradi kraje pravic do blagovne znamke Stoličnaja, ene od najbolj prepoznavnih znamk vodke na svetu.

Država je trdila, da je Šefler nezakonito pod tržno ceno kupil več znamk. Izkoristil je namreč kaos koncem 90. let in za blagovne znamke v vrednosti od 400 milijonov do 1 milijarde dolarjev plačal pičlih 45 milijonov.

Ruske oblasti so z omenjeno racijo menile, da so paralizirale dejavnost Šeflerja, vendar je pregnani tajkun nadaljeval svoje posle iz Velike Britanije in pri tem z izvozom vodke Stoličnaja ter drugih njenih različic na mednarodno tržišče služil milijone.

Medtem je ruska vlada začela drag sodni postopek proti Šeflerjevemu podjetju, istočasno pa začela lastno proizvodnjo vodke Stoličnaja.

Jurij Šefler | Valerij Levitin/Sputnik

Drage tožbe

Čeprav izčrpani od dragih sodnih postopkov, sta podjetji nadaljevali boj za lastniške pravice nad znamko. Sojuzplodoimport, ki je v državnem lastništvu, proizvaja vodko Stoličnaja v Kaliningradu, medtem ko je Šeflerjeva S.P.I. skupina svojo proizvodnjo preselila v Latvijo.

Sodišče na Nizozemskem je 9. januarja letos odločilo, da pravice do lastništva omenjene blagovne znamke pripadajo Sojuzplodoimportu, in da mora S.P.I. skupina vrniti vse, kar je s prodajo te vodke zaslužila na trgu Beneluksa od leta 1999 naprej.

Šefler je obljubil, da se bo na razsodbo pritožil, zmagovalec pa trdi, da je pravici zadoščeno. Omenjen trg sicer predstavlja le majhen delež celotnega tržišča na katerem se prodaja Stoličnaja.

Gre za velike denarje zato se bo boj še nadaljeval ...

Članek omogoča: RUSSIA BEYOND