REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dolanc: Tito je pred Jovanko zbežal v copatih, v kopalnici sta si grozila s pištolami

Dolanc: Tito je pred Jovanko zbežal v copatih, v kopalnici sta si grozila s pištolamiVIR: ARHIV TT

Do danes tajni dokumenti nekdanje SFRJ, med njimi zaupna poročila zvezne Službe državne varnosti (SDV) in zapisniki Sveta za zaščito ustavne ureditve SFRJ razkrivajo, kako so se najmočnejši ljudje Jugoslavije trudili, da bi po smrti Josipa Broza Tita prikrili njegovo veliko osebno bogastvo in pretekle spore med zakoncema ter preprečili vdovi Jovanki, da spregovori o zlorabah tedanjega političnega vrha.

Titovo soprogo Jovanko Broz so agenti SDV nadzorovali tudi po smrti Josipa Broza Tita. Kot kažejo dokumenti jugoslovanske zvezne tajne službe, ki jih je objavil beograjski Blic, je zvezna služba SDV Titovo vdovo spremljala v tajni akciji pod kodnim imenom »Senca« (Senka).

Tajni zapisnik: Tito je imel jahte, vile in 11,5 milijonov dolarjev v gotovini

O tem, s kakšnimi metodami so se lotili Titove nekdanje soproge, priča tudi zapisnik jugoslovanskega Sveta za zaščito ustavne ureditve z dne 22. julija leta 1985, na katerem so bili najbolj vplivni ljudje tistega časa, med drugim Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Čulafić in Lazar Mojsov. Vsi ti so se najbolj pogosto oglašali in razpravljali o tem, kako Jovanki Broz preprečiti, da bi napisala svoje spomine, da ne bi objavila dokumente o političnem dogajanju v državi in prav tako, da ne bi povedala ničesar o lastnini njenega pokojnega soproga.

Na seji jugoslovanskega Sveta za zaščito ustavne ureditve so sodelujoči v razpravi omenjali tudi »Titovo gotovino« - okoli 800 milijonov tedanjih dinarjev – neugotovljeno količino deviz, pa tudi avtomobile, jahte in vile. Najbolj ostre obtožbe proti Jovanki je izrekel Stane Dolanc, ki je trdil, da z Jovanko nikoli ni bil v sporu, razen ko sta imela Jovanka in Tito menda nek resen prepir, po katerem naj bi Tito »zbežal od nje.«

Tovariš Tito je zbežal iz Užiške 15 v copatih, ker je bil resno bolan. V kopalnici en na drugega potegnila pištole.

»Pogovarjali smo se na ukaz predsednika Tita, v Belem dvoru, ob prisotnosti Petra Stambolića, ko je tovariš Tito zbežal iz Užiške 15 in to v copatih, ker je bil resno bolan. Tedaj nas je prosil, da ji prepovemo da ji prepovemo vstop v Beli dvor, čeprav se je že naslednjega dne premislil. To ni bil spopad, pač pa pogovor,« je trdil Dolanc. Trdil je tudi, da je bilo Titovo življenje zaradi Jovanke »ogroženo.«

»V Igalo smo šli Petar Stambolić, Nikola Ljubičić , Džemal Bijedić in jaz. Tovariš Tito se z nami ni upal sestati v vili, pač pa na ladji Galeb, da nas ona ne bi videla. To je bilo v času, ko sta v kopalnici en na drugega potegnila pištole,« je dejal Dolanc in nato navedel, da obstaja mnenje zdravnikov, da »Jovanka ni normalna« in da jo je potrebno »ločiti od Tita.« V tem trenutku se je v Dolančevo izpoved vmešal general Nikola Ljubičić, ki je dejal, da so trije zdravniki podpisali mnenje, da je Jovanka paranoik.

Nato so se ukvarjali z zapuščinsko razpravo, ki so jo sprožili Titova sinova Žarko in Miša. »V gotovini ima nekaj čez 800 milijonov dinarjev (okoli 2,7 milijona tedanjih dolarjev oziroma okoli11,5 milijona dolarjev po sedanji vrednosti, preračunano glede na vrednost zlata) plus devize, Jovanka pa za sebe zahteva več kot tretjino, tako da se medsebojno tožijo. Jovanka zahteva jahte, šest avtomobilov in tako naprej.

Milka Planonc se je zavzela za to da predsedstvo SFRJ razpravlja o Jovanki Broz
Kakšne posledice bo vse to pustilo na osebnost tovariša Tita,« se je pred vsemi spraševal slovenski funkcionar Stane Dolanc.

Poleg končanja posebne »Bele knjige« o Jovanki se je Stane Dolanc zavzel tudi za sprejem posebnega zakona o nasledstvu Brozove lastnine in prav tako za strog nadzor Jovanke s strani tajne službe. Zahteval je tudi, da se o tem obvesti predsedstvo SFRJ, ter da se ustanovi posebna komisija, ki bi se ukvarjala s temi vprašanji.

Stane Dolanc: če bomo zavestno kršili zakon - bom za

Nato sta, kot je videti iz zapisnika, Stane Dolanc in Nikola Ljubičić razpravljala, ali je na podlagi uradne zabeležke nekega Cijana mogoče proti Jovanki sprožiti kazensko preiskavo ali ne in to zato, ker je »kritizirala vodstvo.« Zatem je spregovoril visoki politik  Dobroslav Čulafić, ki je ocenil, da »od Jovanke ni mogoče pričakovati nič dobrega.« Jovanka naj bi namreč »dramatizirala situacijo« in želela prikazati, da je bil Tito v zadnjih letih »pod nadzorom Ljubičića«. Prav tako je ocenil, da ni dvoma o tem, da »Jovanka piše« in da bi zlahka lahko odnesla svoj rokopis do svetovno znanih založnikov, ter da ima »kovčke, ki jih je spakirala skupaj s svojo sestro v stanovanju« in da je potrebno »preveriti njihovo vsebino«.

Dolanc, Tito, Jovanka
Josip Broz Tito, Jovanka Broz in Stane Dolanc iz časov, ko razlike med njimi še niso bile opazne

Čulafić je spomnil, da se je že prej zavzemal za to, »da se Jovanka v popolnosti blokira«, da pa se zaveda, da je to zelo težko. Zato je predlagal, da se z Jovanko pogovorijo »na podlagi zabeležke Cijana«. Šlo je očitno za grožnjo s kazenskim pregonom Jovanke. Dodal je še, da je v državi »veliko radovednih ljudi, ki se zanimajo za Jovanko« in da je celo »Ekspres Politika« »objavila njeno sliko brez posledic.« Velik prekršek naj bi bil tudi to, da časniki po Čulafićevi oceni »vse pogosteje objavljajo skupne fotografije zakonskega para Broz.« Milka Planinc iz Slovenije se je po teh informacijah zavzela za to, da »o vsem odloča predsedstvo«, ki naj o teh zadevah skliče posebno zasedanje. »Da bi se odločilo o uresničevanju višje stopnje nadzora, kar je dejal Ljubičić. Drugič, mislim, da je predlog zakona o nasledstvu priložnost, da se delegatom Skupščine dajo vsi podatki o njenem statusu,« je dejala Milka Planinc.

Jovanka in TitoNato se je začela razprava o tem, ali bi bilo modro izkoristiti« usluge« nekega Baste, ki se je na prošnjo Jovanke ponudil, da Jovanki napiše spomine. Ljubičić je dejal, da »bo v primeru, če bo prišlo do tega, da bodo objavljeni določeni dokumenti, prepozno za gotavljanje, kdo je kriv« in da »je potrebno nadzorovati, kdo prihaja k Jovanki«, ter da bi bilo potrebno tiste, ki prihajajo k njej tudi »osebno pregledati.« Dolanc je po tem dejal, da »po zakonu nimamo pravice do tega.«

Če predsedstvo tako odloči, bomo zavestno kršili zakon. Jaz bom za to…Vendar v bistvu te pravice nimamo in nekega dne bi nas zaradi tega lahko obtožili.

»Če predsedstvo tako odloči, bomo zavestno kršili zakon. Jaz bom za to, vendar se bomo morali dogovoriti še za neke druge stvari. Vendar v bistvu te pravice nimamo in nekega dne bi nas zaradi tega lahko obtožili,« je dejal slovenski politik in tesen sodelavec poznejšega predsednika Slovenije Milana Kučana.
Nikola Ljubičić je ob tej Dolančevi izjavi odgovoril: »Pazite, da nas ne bi kdo obtožil, tudi če nekatere zadeve pridejo v javnost.« Nato je dejal, da se vsem, ki prihajajo na obisk k Jovanki reče, da je »ona bolna« in da je potrebno razmisliti tudi o tem, ali je prav, da Titova vdova lahko »tudi po telefonu pogovarja, s komerkoli se hoče.« Po tem je Stane Dolanc potrdi, da je pod nadzorom tajnih agentov tudi Jovankina sestra Nada.