REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA začele umik iz Nigra: Prvo transportno letalo ameriške vojske že zapustilo Niamey

ZDA začele umik iz Nigra: Prvo transportno letalo ameriške vojske že zapustilo NiameyZDA trdijo, da so zavezane »varnemu, urejenemu in odgovornemu umiku«, saj so posamezniki v Washingtonu izrazili zaskrbljenost, da bo operacija videti tako, kot beg Američanov in njihovih zaveznikov iz Afganistana leta 2021. Vir: Posnetek zaslona, X

Združene države Amerike so sprožile postopek umika svojih enot iz Nigra, je navedeno v skupni izjavi poveljstva ameriškega obrambnega ministrstva za Afriko in ministrstva za obrambo Nigra.

Prvi korak je bil narejen že v petek, ko je transportno letalo Globmaster 3 ameriških zračnih sil vzletelo iz letalske baze 101 v Niameyju, piše v sporočilu.

ZDA so poslale tudi dodaten kontingent vojakov, da bi »zagotovili logistično podporo« in »zavarovali učinkovit umik«.

Nekatere ameriške sile so že napotene iz Nigra v svoje domače baze, je zapisano v skupnem dokumentu.

Bela hiša je dejala, da je zavezana »varnemu, urejenemu in odgovornemu umiku«, saj so nekateri v Washingtonu izrazili zaskrbljenost, da bo operacija videti kot beg Američanov in njihovih zaveznikov iz Afganistana leta 2021.

»Bojim se, da bo administracija (Joeja Bidna) ta umik izvedla na podoben način kot v Afganistanu,« je prejšnji mesec opozoril kongresnik Matt Gaetz.

Spomnimo, Niger je vojaško sodelovanje z ZDA prekinil že marca, kot glavni razlog pa navaja neuspeh ameriškega kontingenta pri pomoči Niameyju v boju proti džihadistom, ki so na območju Sahela prisotni že desetletja.

Oblasti obeh držav so 19. maja dosegle dogovor, da se bo celoten kontingent ameriške vojske do 15. septembra umaknil iz te afriške države.

»Ministrstvo za obrambo Nigra in Ministrstvo za obrambo ZDA sta dosegla dogovor o umiku ameriških enot, ki se je že začel.

Odločeno je bilo, da bo ta proces zaključen najkasneje do 15. septembra 2024,« piše v skupnem dokumentu, katerega vsebino je objavila vojaška hunta v Nigru.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek