REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova: Hegemonije Zahoda je konec

Zaharova: Hegemonije Zahoda je konecPrizadevanje za prevlado je človeštvo pripeljalo le do pošastnih tragedij, vključno s kolonializmom in nacizmom, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva. Vir: Posnetek zaslona, X

Koncepta hegemonije in globalne dominacije, ki ju zagovarja Kolektivni zahod, nimata mesta v večpolarnem svetovnem redu, ki že postaja realnost, je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Zaharova je na panelni razpravi o novih normah mednarodnih odnosov na Sanktpeterburškem mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF) kritizirala zahodne vlade, ker se upirajo strukturnim spremembam, ki so se že začele. Njene izjave je povzel tudi Sky News:

»Govorimo o policentrizmu, odstopanju od prejšnjih norm, in vidimo obupen odpor Kolektivnega zahoda ...

Normo vidijo drugače – kot lastno dominacijo, kot svetovni red, ki temelji na 'enem pravilu' –, da mora Zahod dominirati tako kot doslej in da vsak mora delati samo tisto, kar mu dovoli dominantna stran,« je dejala.

Dodala je, da je prizadevanje za nadvlado »pripeljalo človeštvo do pošastnih tragedij«, vključno s kolonializmom in nacizmom.

»Danes je to hegemonizem, obsedenost z dominacijo, boleča psevdomesijanska ideja o 'globalnem' poslanstvu (Zahoda) ...

Toda niti ljudje niti države se ne morejo razglasiti za 'misijonarje', samo zgodovina lahko dokaže, ali je bilo njihovo poslanstvo dobro ali pa je temeljilo na nezdravih idejah,« je dejala Zaharova.

Dodala je, da so zahodni voditelji vedno znova izražali ideje o globalni dominaciji, o izjemnosti nekaterih držav zaradi uničevanja etnične in kulturne identitete drugih.

Kot je dejala, globalna večina, ki je že sprejela koncept multipolarnosti, teh idej ne deli.

»Ne smemo pozabiti, da so manjšina - Kolektivni zahod ... njihovega pogleda na svet si ne deli nihče razen njih,« je dejala.

Ob tem je navedla memorandume, ki so jih sprejeli večnacionalni bloki, kot so BRICS, Šanghajska organizacija za sodelovanje (SCO), Afriška unija in druge, s katerimi se države članice zavežejo k oblikovanju multipolarne svetovne ureditve.

»SCO ... pokriva tri milijarde ljudi - polovico človeštva ... BRICS pokriva več kot 30 odstotkov zemeljske kopenske mase, 45 odstotkov svetovnega prebivalstva in 33 odstotkov svetovnega BDP-ja ... 3 odstotke več kot znaša BDP  (držav) G7,« je poudarila.

Zaharova je opozorila, da tudi na Zahodu nekateri analitiki trdijo, da »ZDA že dolgo niso več svetovni hegemon«, medtem ko so »dejanja Washingtona na mednarodnem prizorišču vodila v destabilizacijo svetovne politike«.

Dokler pa ne pride do bistvenih sprememb v politiki in ideologiji, Rusijo in njene globalne zaveznike čaka »dolg boj« za oblikovanje resnično policentričnega svetovnega reda, je dodala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek